Igor Vukić, novinar, publicist i Srbin po nacionalnosti čiji je otac kao dijete, zajedno s obitelji i poznanicima, bio zatočenik logora Jasenovac za vrijeme NDH na Facebooku je objavio kako se prijavio na natječaj za ravnatelja muzeja Jasenovac.

Inače, Vukić Predsjednik ‘Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac’ i aktivno se bavi navedenom tematikom. U mainstream medijima i ‘službenoj’ historiografiji njegova otkrića su ignorirana, a on kao istraživač osporavan, stoga je njegova prijava utoliko zanimljivija:

Moja prijava za ravnatelja muzeja u Jasenovcu ima tri naglaska:

Prvo:

Odmah u stalni postav uvrstiti izbor iz autentičnih dokumenata koji pokazuju realnu sliku Jasenovca. Primjerice: staviti panoe s popisima zatočenika koji su pušteni iz logora na slobodu prije no što im je istekao rok zatočenja. Popise smo pronašli u Hrvatskom državnom arhivu i na njima je oko 1500 imena. Svi su preživjeli rat.

 

Drugo:

U suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja i njihovom tehnikom obaviti snimanje dostupnih površina georadarima, kako bi se eventualno pronašle neekshumirane grobnice i kako bi te žrtve bile dostojno pokopane.

 

Treće: 

Potaknuti osnivanja multidisciplinarne istraživačke skupine, sastavljene od povjesničara, liječnika-sudskih medicinara, politologa, antropologa i drugih stručnjaka. Ta bi skupina provela istraživanje arhiva, analizirala pronađene dokumente i rezultate terenskih istraživanja te napravila ozbiljan i vjerodostojan izvještaj o tome što se stvarno događalo u Jasenovcu u vrijeme Drugog svjetskog rata i u poratno vrijeme.