13 C
Split

Ima li kraja programiranom kvarenju uređaja?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan je poslala apel Europskoj komisiji za zabranu programiranog kvarenja na razini Europske Unije. Hoće li biti kraja programiranom kvarenju?

Svi su već vjerojatno čuli za presudu u Italiji kojom se kažnjavaju Apple i Samsung za takvu problematiku. Odali su se namjernom kvarenju svojih uređaja ne bi li korisnici bili primorani kupiti novije modele. Italija je Apple i Samsung kaznila s ukupno 10, odnosno 5 milijuna eura.

Samsung i Apple jedini kvare?

Malo je onih koji vjeruju da se spomenuta dva tehnološka giganta jedini upuštaju u spomenutu praksu.

“Puno nas je doživjelo da nam uređaj ‘crkne’ po isteku jamstva, a modeli naših roditelja još uvijek rade. Čak 92% građana Francuske smatra kako su proizvodi koje kupuju programirani da traće kraju. Odnosno da se pokvare nakon isteka jamstva. Studije su pokazale kako su perilice za rublje programirane na određeni broj okretaja, televizori na određen broj tisuća radnih sati, a printeri na ispis određenog broja stranica. Nakon toga se kvare, a rezervnih dijelova nema pa smo primorani kupovati nove aparate”, objasnila je Borzan za medije.

Kakva je situacija na različitim mjestima?

U Francuskoj je isto zakonom zabranjeno programirano “kvariti”. U Austriji postoji oznaka koja se dodjeljuje za električne uređaje koji traju dulje vremena i lakše se popravljaju. U Švedskoj se, pak, daju porezne olakšice potrošačima koji uređaje odnose na popravak.

Čak 77% građana EU preferira popravak od kupnje novog uređaja. Šteta po okoliš od stalnog gomilanja otpada je nemjerljiva. Europski parlament je tako prošle godine usvojio Izvješće o produljenju trajanja uređaja. Usvojeni su i moji prijedlozi o zabrani programiranog kvarenja, zatim o zabrani neodvojive ugradnje vitalnih dijelova te o većoj dostupnosti rezervnih dijelova na tržištu, ali i uvođenju oznake minimalnog trajanja uređaja”, ispričala je Borzan.

Ona smatra kako Komisija nije puno poduzela po tom pitanju i još uvijek se države članice same moraju boriti s tim problemom, piše Geek.hr.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Splićanka banku oštetila za više od 8 milijuna kuna, suprug joj pomagao u svemu

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv troje državljana...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img