Foto: Dugopolje org

Ako u kući pronađete tragove miševa ili štakora, možda već imate rješenje da ih se riješite, i to u garaži.

WD-40 je vrsta maziva, sredstva za uklanjanje hrđe i odmašćivača, također se pokazalo kao alat jednostavan za korištenje za držanje glodavaca podalje zahvaljujući svom snažnom mirisu.

Iako postoje neke mjere opreza koje treba uzeti u obzir pri korištenju ovog biootapala, možda biste ga trebali isprobati sljedeći put kad ugledate miša ili štakora kako juri iza ugla.

Na mnoge načine, WD-40 može zaštititi vaš dom od kukaca i glodavaca ako ga koristite kao preventivnu barijeru oko vanjskog dijela doma. Na taj način pomažete u obrani od invazivnih štetočina koje nastoje pronaći put unutra. Budući da većina miševa i štakora traži pristup hrani, posebno su zainteresirani za područja gdje postoji izvor hrane, a manje su voljni to učiniti u područjima gdje postoje kemikalije koje bi im mogle naštetiti.

Što WD-40 čini moćnim sredstvom za odvraćanje glodavaca

Iako proizvođač ne otkriva sve sastojke sadržane u svom proizvodu, WD-40 sadrži komponente koje ga čine lubrikantom. Iako to nije isto što i otrovna kemikalija koja će odmah ubiti glodavca samim udisanjem, miris lubrikanta djeluje kao upozorenje glodavcima da se klone.

Prije upotrebe WD-40 oko kućnih ljubimaca ili u područjima gdje se djeca igraju, imajte na umu rizike. Najveći rizik ovdje je trovanje ugljikovodikom, prema The Merck Manuals. Kemikalija će sama obložiti gastrointestinalnu sluznicu životinje i pluća, stvarajući respiratorni distres. To je otprilike isti način na koji djeluje na miševe i glodavce.

Ako planirate koristiti ovu tvar u svom domu, uvijek se usredotočite na područja gdje je mala vjerojatnost da će je kućni ljubimci i djeca progutati.

Kako biste sigurno držali miševe i štakore izvan svoje kuće koristeći WD-40, koristite ga na otvorenom, raspršujući ga kao vrstu barijere, prenosi House Digest.

Ovo je najbolji način da minimalizirate rizik za one koji se nalaze u vašem domu, ali i dalje uživate u prednostima odbijanja glodavaca. Imajte na umu da to vjerojatno neće biti dovoljno da natjera glodavce koji su već u kući da ju napuste.

Kako biste potjerali glodavce koji su se već nastanili u vašem domu, najbolje da kontaktirate profesionalnog istrebljivača ili upotrijebiti druge prirodne metode za kontrolu glodavaca koji su sigurni u kući.

Kako koristiti WD-40 protiv miševa i štakora

Koristeći limenku spreja WD-40, krećite se vanjskim dijelom svog doma kako biste pronašli potencijalne ulazne točke. Pogledajte ispod obloga i streha na vašem krovu. Također provjerite za pukotine na temeljima, čak i one sitne. Miš može ući u pukotinu koja je manja od dva centimetra. Prskanje WD-40 na te površine spriječit će miševe i štakore da se kreću prema tom prostoru, eliminirajući rizik da uđu u vaš dom.

Kako bi ovaj postupak bio učinkovit, uklonite sve prisutne vrste atraktanta. Ako se ispred vašeg doma nalazi hrpa drva, pomaknite je. Ako postoji izvor hrane, poput hranilice za ptice ili ostataka hrane iz prosute kante za smeće, uklonite i očistite ovo područje. Budući da su miševi i štakori uvijek jednostrani u pronalaženju hrane, malo je vjerojatno da će htjeti ući u vaš dom ako miriše na WD-40 i ako u blizini nema hrane zbog koje žele ući.

Morat ćete raspršiti dosta kemikalije u to područje kako biste potaknuli dovoljno jak miris da zadržite glodavce. Možda ćete ga također trebati ponovno nanositi svakih tjedan dana, osobito nakon kiše, kako biste zadržali dovoljno mirisa da djeluje kao sredstvo odvraćanja.