Indija: Samo sedam posto žena zaposleno, stanje gore nego u Saudijskoj Arabiji

0

Indija bi uskoro mogla prestići Kinu po broju stanovnika, međutim, prema projekcijama broj zaposlenih u Indiji, iako ima mlađe stanovništvo, neće premašiti kineske brojke do polovine stoljeća.

Jedan od razloga je taj što je jako malo žena u Indiji na plaćenom radu. Iz Međunarodne organizacije rada tvrde da je samo petina odraslih žena imalo posao ili je tražilo isti u 2019. godini, za razliku od tri petine u Kini. Centar za praćenje indijske ekonomije izračunao je da samo 7 posto žena u urbanim sredinama zaposleno ili tražilo posao u mjesecu studenom. U Saudijskoj Arabiji, koja se smatra jednom od najkonzervativnijih zemalja, broj zaposlenih žena iznosi 22 posto.

Tijekom pandemije žene su obično prve gubile posao, i posljednje se uspijevale opet zaposliti. Zbog zatvaranja škola mnoge žene su da bi čuvale svoju djecu, davale otkaz. Mlade žene koje su bile onemogućene studirati ili raditi tijekom pandemije, ulazile su u brak. Za razliku od drugih zemalja gdje žene zbog djece napuštaju radna mjesta, u Indiji, uglavnom zbog rane udaje, piše ugledni The Economist.

Mnogi tvrde da se po tom pitanju ne smije i ne može učiniti ništa. Napuštanje radne snage je često statusni simbol za domaćinstva koja se uspinju na društvenoj ljestvici, što pokazuje da mogu preživjeti oslanjajući se samo na zaradu muža. Mnoge žene nisu na marginama društva samo iz tog razloga, jer tvrde da bi htjele raditi kada bi mogle. Da su ostvarile svoju želju to bi u praksi značilo 100 miliona žena više unutar radne snage, što je više od ukupnog broja radnika u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji zajedno.

Ipak, istraživanja pokazuju da Indijci nisu toliki protivnici zapošljavanja žena, te da je generalni stav prema tom problemu bolji nego npr. u Indoneziji. Najbolje što vlada može učiniti je povećati potražnju za radnom snagom. Ako je rast brz, doći će do manjka radne snage te će tada poslodavci imati snažan poticaj da privuku više žena, nudeći veće plaće i sigurnije, prikladnije poslove.

Uprkos mnogim preprekama s kojima se suočavaju, žene u Indiji već daju zapanjujući doprinos na mnogim poljima, uključujući maloprodaju, menadžment, medije i politiku.
dp

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here