Organizatori sindikalne inicijative “67 je previše” u ponoć su objavili kako su prikupili više od 600.000 potpisa za raspisivanje referenduma kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina. Prvi su to neslužbeni rezultati, a točan broj potpisa znat će se idući tjedan.

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za središnji Dnevnik HTV-a, prije preliminarnih rezultata rekao je kako duboko vjeruje da će u ponoć, kada istječe rok za prikupljanje potpisa, uspješno “ući u cilj” i omogućiti hrvatskim građanima referendum. Zahvalio je svim volonterima koji su, rekao je, “u nemogućim uvjetima” prikupljali potpise na preko 300 lokacija u RH. U akciji je sudjelovalo više od 4 tisuće volontera, a prikupljanje potpisa trajalo je 15 dana.

Sindikalna inicijativa “67 je previše” 27. travnja u ponoć na Trgu bana Jelačića počela je, podsjetimo, prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina.

Ministarstvo uprave utvrdilo je da je u registru birača 27. travnja 2019. bilo upisano ukupno 3.735.680 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj te da je za raspisivanje sindikalnog referenduma “67 je previše” potrebno skupiti najmanje 373.568 potpisa.

Predstavnici sindikalne inicijative izvijestili su jučer da je odaziv građana na potpisivanje peticije za referendum znatno bolji posljednjih nekoliko dana.

Vezano za odluku Ustavnog suda da neće postupati u vezi s financiranjem medijske kampanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava o cjelovitoj mirovinskoj reformi, protumačili su da se Ustavni sud više vodi političkim nego pravnim kriterijima. Sindikalci su ostali i pri tvrdnji da Vlada vodi protukampanju plašenja građana što se tiče izračuna proračunskog troška od 45 milijardi kuna.

– Katastrofalno je i da Vlada ovime šalje vrlo jasnu poruku da se miri sa smanjenjem broja zaposlenih, da nema nikakvih pronatalitetnih, populacijskih politika i nikakvih gospodarskih politka. Takva Vlada nema što tražiti u ovoj zemlji ako nema ambicija, poručio je Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.

– Ustavni sud je neovisan sud, neovisan o građanima, radnicima, narodnoj većini. Ali kao što vidimo, nije neovisan i o politici. Pitanje je gdje su institucije, kome služe te institucije, jesu li građani izgubili svoju državu i smije li država ne samo varati već i lagati svoje građane, pita Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, piše HRT.

I premijer Andrej Plenković komentirao je prikupljanje potpisa za referendum “67 je previše”.

– Ovo što je izglasala naša parlamentarna većina omogućuje sugrađanima veće mirovine, a ne manje. Do sada su već povećane 7,54%, a od 1. srpnja 3,18% za one s najnižim mirovinama. Ako nećemo to povećanje, onda srušimo reformu. Nema diskriminacije. Oni koji su radili isti broj godina i isti posao, po zakonima SDP-a, imali bi nejednake mirovine. Mirovinsku reformu radimo kako bi bila održiva i za javne financije. Ova je reforma dobila pozitivne ocjene Europske komisije, Svjetske banke, MMF-a, Agencije za kreditni rejting – naglasio je premijer.