Evo koliko košta uzdržavanje djeteta i kako se određuje alimentacija

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Prema Obiteljskom zakonu, roditelji su dužni uzdržavati punoljetno dijete dok se školuje u srednjoj školi, odnosno do završetka studiranja, s time da redovito i uredno ispunjava svoje obveze, a najdulje do 26. godine života.

U slučaju razvoda braka potrebno je precizno utvrditi obaveze uzdržavanja djeteta za svakog roditelja. Uzdržavanje se može odrediti odlukom suda, sporazumom koji potvrđuje sud ili planom o zajedničkoj roditeljskoj skrbi.

U pravilu, način uzdržavanja djeteta ovisi o tome s kime ono živi. Najčešće ostaje živjeti s jednim od roditelja koji svoj udio u obvezi uzdržavanja djeteta ispunjava svakodnevnom skrbi o njemu, dok roditelj koji ne stanuje s djetetom svoj doprinos u uzdržavanju ispunjava u obliku novčane naknade (alimentacija).

Ako su roditelji razvedeni i dalje žive zajedno s djetetom, mogu se sporazumjeti ili sud može odrediti da se zajednički skrbe o djetetu, a njegove materijalne potrebe zadovoljavaju u skladu s prihodima svakoga od njih. Ukoliko dijete ne živi ni s jednim roditeljem, alimentaciju plaćaju oba roditelja.

Ministarstvo socijalne skrbi svake godine najkasnije do 1. travnja određuje minimalne novčane iznose alimentacije te oni predstavljaju donju granicu iznosa ukupnih materijalnih potreba za mjesečno uzdržavanje maloljetnog djeteta.

Tablica za određivanje alimentacije
Tablica za određivanje alimentacije Izvor: Narodne novine / Autor: Neven Bučević/tportal.hr

Minimalni iznosi alimentacije određuju se u postotku od prosječne neto plaće, koja je u 2018. iznosila 6242 kune. Prema zakonskoj odredbi od 1. travnja 2019., minimalna naknada za dijete do šest godina iznosi 17 posto prosječne plaće ili 1061 kunu, za dijete od sedam do 12 godina 20 posto prosječne plaće ili 1248 kuna, a za dijete od 13 do 18 godina 22 posto mjesečne plaće ili 1373 kune.

Alimentacija može biti i niža od propisanog zakonskog minimuma u slučajevima kada roditelj uzdržava dvoje ili više djece ili ako dijete vlastitim prihodima doprinosi svojem uzdržavanju.

Konačna visina alimentacije računa se na temelju tablice koja sadrži tri parametra: prihod roditelja (platni razred), mjesečni iznos uzdržavanja prema dobi djeteta i zajamčeni preostali dio prihoda. Pritom treba naglasiti da se pri utvrđivanju prihoda ne uzima samo plaća, nego i drugi prihodi (honorari, prihodi od imovine i sl.). Tablica se ažurira jednom godišnje (najkasnije do 1. travnja za tekuću godinu) u skladu s kretanjem troškova života.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

(VIDEO) Na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče

U subotu popodne se na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče u nevremenu koje ...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img