Iako se Instagram ne susreće s toliko lažnih objava kao što je to slučaj s Facebookom, analitičari ističu kako je možda i učinkovitiji u širenju lažnih informacija.

Viđate objave na Instagramu za koje ste sigurni da su lažne, ali ne možete napravit ništa da ih se makne? E, pa sad možete. Instagram je najavio uvođenje opcije koja će korisnicima omogućiti da označe sadržaj za koji smatraju da je lažan te ga tako učine nevidljivim za druge korisnike.

Iako objavljivanje lažnih informacija na Instagramu nije zabranjeno, njihovo označavanje prvi je korak koji je Instagram poduzeo u borbi protiv lažnih vijesti i neistinitih informacija koje se šire društvenim mrežama. Baš kao što je to već dobro poznata praksa na sestrinskoj mreži Facebooku, ubuduće će se takve informacije teže širiti i samim Instagramom.

Facebook je još u svibnju pokrenuo prepoznavanje fotografija na Instagramu kako bi se sadržaj koji je na Facebooku označen kao lažan ili neistinit, automatski uklonio i sa Instagrama. Objave koje algoritam prepozna kao lažne neće biti obrisane, već će biti uklonjene iz kategorije “Istraži” i neće se pojavljivati u rezultatima pretraživanja.

Prijavljivanje lažnih objava na Instagramu za sad će biti dostupno samo u SAD-u, a postupno bi trebalo biti dostupno i u ostatku svijeta.

Iako se Instagram ne susreće s toliko lažnih objava kao što je to slučaj s Facebookom, analitičari ističu kako je možda i učinkovitiji u širenju lažnih informacija.Naime, korisnici Instagrama puno su aktivniji u “lajkanju”, komentiranju i dijeljenju sadržaja od korisnika Facebooka.

Hoće li ovo pomoći u zaustavljanju takvog trenda, tek treba vidjeti. Faktografi koji rade s Facebookom skeptični su i ne vjeruju da korisnici sami mogu učinkovito prepoznavati i prijavljivati lažne objave, prenosi N1.