Foto: Pixabay

Do kraja ove godine gotovo sva trgovačka društva u Hrvatskoj, njih više od 180.000, moraju se upisati u Registar stvarnih vlasnika. Cilj tog registra, koji je Hrvatska obavezna uvesti kako bi se uskladila sa zakonodavstvom EU-a, otkrivanje je pravih vlasnika trgovačkih društava čiji se osnivači skrivaju iza odvjetnika ili drugih zastupnika.

Podloga za stvaranje tog registra bile su izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranju terorizma, a koje je Vlada usvojila još lani. Iako će upisani podaci biti javni, neće ih moći vidjeti baš svatko jer će se za uvid u registar plaćati naknada. Upis bi trebao biti dovršen do kraja godine, a njegova objava očekuje se u siječnju 2020. godine.

Ipak, od upisa su izuzeta brojna društva. Prvo, upis u Registar stvarnih vlasnika nije obavezan za dionička društva koja kotiraju na burzi jer je njihovo vlasništvo već upisano u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu. No pravi vlasnici dioničkih društava i dalje će se moći skrivati iza skrbničkih računa u bankama.

U registar vlasništva neće se upisivati ni sindikati, poslodavačke udruge, političke stranke, ali ni komore, zadruge niti udruge čije će se članstvo najčešće mijenjati i za koje je nemoguće doznati tko im je pravi vlasnik.

Podijeli objavu