13 C
Split

Krenuo upis u Registar stvarnih vlasnika tvrtki

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Do kraja ove godine gotovo sva trgovačka društva u Hrvatskoj, njih više od 180.000, moraju se upisati u Registar stvarnih vlasnika. Cilj tog registra, koji je Hrvatska obavezna uvesti kako bi se uskladila sa zakonodavstvom EU-a, otkrivanje je pravih vlasnika trgovačkih društava čiji se osnivači skrivaju iza odvjetnika ili drugih zastupnika.

Podloga za stvaranje tog registra bile su izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranju terorizma, a koje je Vlada usvojila još lani. Iako će upisani podaci biti javni, neće ih moći vidjeti baš svatko jer će se za uvid u registar plaćati naknada. Upis bi trebao biti dovršen do kraja godine, a njegova objava očekuje se u siječnju 2020. godine.

Ipak, od upisa su izuzeta brojna društva. Prvo, upis u Registar stvarnih vlasnika nije obavezan za dionička društva koja kotiraju na burzi jer je njihovo vlasništvo već upisano u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu. No pravi vlasnici dioničkih društava i dalje će se moći skrivati iza skrbničkih računa u bankama.

U registar vlasništva neće se upisivati ni sindikati, poslodavačke udruge, političke stranke, ali ni komore, zadruge niti udruge čije će se članstvo najčešće mijenjati i za koje je nemoguće doznati tko im je pravi vlasnik.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

“Sarajevo ispod Trebevića bit ćeš opet Ante Pavelića”. Ivica Puljak otkida na pjesme iz poznatog repertoara,…

Kandidat stranke Centar za gradonačelnika Splita Ivica Puljak puno puta dosad oštro je osudio veličanje zločinačke NDH, ustaškog režima i korištenja...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img