20/06/21

Istina ili mit: Može li čaj od kamilice doista pomoći s nesanicom?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Čaj od kamilice oduvijek je na glasu kao savršen napitak za opuštanje i kvalitetniji san.

Svi znamo da je čaj od kamilice uvijek na glasu kao univerzalno rješenje za probleme sa spavanjem. Čuli smo to mali milijun puta od bake, make, časopisa i drugih izvora, ali postoji li znanstveni dokaz da nam čaj pomaže da utonemo u san?

“Vidjeli smo zapise i priče ljudi o korištenju kamilica kao pomoć za san stotinama, ako ne i tisućama godina”, tvrdi Eric Zhou, član medicinske škole na Harvardu, za Live Science, a prenosi RTL.

No, može li nas ispijanje čaja od kamilice učiniti pospanima?

“Malo je studija potvrdilo efekte čaja od kamilice na san”, otkrio je Zhou, a nadovezao se na istraživanje iz 2011. godine kad su stručnjaci ispitivali učinak čaja na osobe s nesanicom.

Studija nije mogla donijeti velike zaključke, budući da se odvijala na malom broju ljudi. Postoje skromne indikacije da su sudionici ispitivanja lakše zaspali kad su konzumirali kapsule kamilice. Međutim, efekt nije bio značajan, izjavila je autorica studija Suzanne Zick.

Istraživanje iz 2016. godine provedeno je na novopečenim mamama koje su pile čaj kamilice svaki dan na dva tjedna. Bolje su spavale i imale su manje simptoma depresije od onih u kontrolnoj grupi. Još je jedno istraživanje iz 2017. godine dodatno naglasilo važnost kamilice.

Naime, pacijenti su veće doze ekstrakta kamilice od osoba iz studije iz 2011. godine i značajno su bolje spavali.

Ovakvi kontradiktorni rezultati onemogućuju znanstvenicima da daju konačni odgovor. No, budući da je čaj od kamilice potpuno siguran, već sama navika ispijanja tople šalice čaja može pomoći da utonete u san i opustite se.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

MASOVNO CIJEPLJENJE U IMOTSKOM Sve dobne skupine odazvale su se na cijepljenje: “Bez cijepljenja nema normalnog života ni vraćanja na staro”

Sve dobne skupine odazvale su se na današnje masovno cijepljenje u Imotskom, održano u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img