Foto: Saborska TV

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade “Kune” u Novoj Gradiški, a tom prilikom dao je i izjavu za medije.

Osvrnuo se na pregovore HDZ-a i DP-a. “Razgovori teku kako smo i planirali, razgovarali smo dva ili tri puta, svakodnevno smo u komunikaciji, večeras ćemo imati još jedan sastanak i mislim da ćemo vrlo, vrlo brzo imati prijedlog za konstituiranje. HDZ će brzo sastaviti Vladu.”

Za komentare da bi dogovor s Domovinskim pokretom bila već gotova stvar da je on predsjednik HDZ-a a ne Plenković, Anušić je rekao da je predsjednik stranke, kandidat za premijera i nositelj njihove političke priče na izborima Plenković, ustvrdivši da će tako i biti, javlja N1.

“Tu nema nikakve dileme i s Plenkovićem će se dogovoriti isto kao što bi se sa mnom dogovorili”, rekao je.

“DP je rekao da je SDSS neprihvatljiv i oni neće reterirati, što je okej. Poruka birača, kad zbrojimo mandate koje su dobili HDZ i DP, pokazuje jasnu volju da se vlada upravo tako složi”, kazao je Anušić.

“Naravno da DP mora razgovarati s drugim opcijama, ako nađu zajednički cilj, okej, ali mislim da su DP i SDP po meni u ovom trenutku nespojivi”, dodao je.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu iz Bruxellesa, a osvrnuo se i na pregovore s DP-om.

“Jutros nema (op.a. ništa novo), imamo razgovore popodne. Ima puno medijskih špekulacija. Narod i birači su poslali poruke i rekli što misle o strankama, HDZ je ponovno dobio relativnu većinu da predvodi Vladu i sad razgovaramo o novoj parlamentarnoj većini. Smatram da ćemo kroz sljedeće dane dogovoriti novu parlamentarnu većinu, a potom i Vladu”, kazao je Plenković.

Na pitanje pregovaraju li s nekim drugim osim DP-om, kazao je da ne. 

“Imate neke političke aktere koji se bave ekstremno neargumentiranom mržnjom koja je vladala protiv HDZ-a, a ja još jednom poručujem da oni koji su teško poraženi, a to su prije svega Grbin i stric Milanović, već su trebali dati ostavke”, rekao je.

“Ne čudi nas da smo ponovno uvjerljivo pobijedili, a to što je netko oporbi a htio bi biti na našem mjestu, pa koristi govor, mržnje to je njihov problem, to je politička sramota za Hrvatsku”, istaknuo je.

Plenković navodi da potencijalna koalicija s DP-om ne može ugroziti odnos prema EU-u. “Mi smo tu da držimo Hrvatsku na pravoj strani povijesti, čvrsto usidrenu u europske vrijednosti.”

“Ne može više ovako, smiješno je postalo. Dođemo tu gdje smo poželjni i ugledni, i onda dođemo doma gdje će mi ekipa koja za Hrvatsku nije ništa učinila bacati blati, ne ide tako, game over, dosta”, poručio je Plenković oporbi iz Bruxellesa.