Foto: YouTube
Bojan Ivošević se na svom Facebook profilu osvrnuo na spomenik IX. bojnoj HOS-a:

2014. postavljen je spomenik IX. bojnoj HOS-a na temelju prijedloga Udruge dragovoljaca HOS-a SDŽ koji je usvojilo Gradsko vijeće.

U prijedlogu koji potpisuje Marko Skejo jasno je vidljiv budući izgled spomenika koji u grbu sadrži isključivo natpis “IX BOJNA”.

2015. godine spomenik vandalizira jedna politička opcija radi političke promocije i suprotno odluci Gradskog vijeća mijenja izgled spomenika na što je reagirala PU SD i uklonila nelegalno izmijenjeni dio.

Nakon toga u Splitu na vlast dolazi HDZ i četiri godine (2017.-2021.) nikome ne pada napamet izvoditi cirkus oko spomenika.

Odlaskom HDZ-a s vlasti u Splitu politički cirkusanti ponovo vandaliziraju spomenik, što je jasan pokazatelj da je čin isključivo politički motiviran.

2023. godine Grad Split uklanja nelegalno izmijenjen dio jednako kao što je PU SD to napravila 2015. godine i daje nalog da se spomenik vrati u prvobitno stanje, odnosno da se vrati originalni natpis “IX BOJNA”.

Molimo da se prestane s vandaliziranjem spomenika u političke svrhe jer je spomenik izrađen na temelju prijedloga Udruge dragovoljaca HOS-a SDŽ i kao takav usvojen od strane Gradskog vijeća i nikakve intervencije na istome nisu dozvoljene.