Foto: Dugopolje org

Danas su se na konferenciji za medije javnosti obratili predstavnici IX. bojne HOS-a kako bi još jednom upozorili na devastaciju spomenika IX. bojni HOS-a u Boškovićevoj ulici u Splitu. Uz Marka Skeju i Miću Ćuka javnosti se obratio i poznati zagrebački odvjetnik Davorin Karačić koji je pojasnio pravnu osnovu upotrebe pozdrava “ZA DOM SPREMNI” u javnom prostoru.

Pukovnik u miru Marko Skejo je naglasio kako je spomenik u Splitu podignut u čast i na vječni spomen za 46 pripadnika IX. bojne HOS-a, te za sve HOS-ovce koji su dali sve za obranu Domovine, dali su svoj život.

Odvjetnik Karačić je upozorio na Odluku Visokog prekršajnog suda koja mora biti mjerilo za sve postupke u slučaju pozdrava “ZA DOM SPREMNI” kroz ujednačenu sudsku praksu, što se odnosi i na natpis na Spomeniku IX. bojni HOS-a.

Podsjetimo, radi se o presudi od 03. lipnja 2020. godine kada je je većina sudaca Visokog prekršajnog suda na općoj sjednici toga suda odlučila da poklič “za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” pjevača Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj.

Nakon provedene rasprave, s četiri glasa ‘za’, 15 ‘protiv’ i jednim suzdržanim, odlučeno je da se poklič ”za dom spremni” ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Pravno stajalište koje su suci zauzeli na toj općoj sjednici je obvezujuće za sve suce tog suda pa time i za tročlano sudsko vijeće koje je potkraj 2021. godine presudilo da poklič “za dom spremni” na početku Thompsonove pjesme nije prekršaj. Temeljem te odluke koju je tada podržala velika većina sudaca Visokog prekršajnog suda Marko Perković Thomson će poklič “za dom spremni” i dalje moći neometano izvikivati na koncertima u Hrvatskoj.

Na sjednici je o pokliču odlučivalo 20 sudaca iz sva četiri odjela tog suda: Odjela za javni red i mir, koji je i nadležan za tu vrstu prekršaja, Odjela za financijske i gospodarske prekršaje, Odjela za prometne prekršaje i Odjela evidencije sudske prakse.

Na konferenciji za medije je pročitano i priopćenje u kojem IX. bojna izražava svoj stav o zadnjim događanjima.

“U svezi nama nemilog događaja koji se odvio tijekom noći s petka na subotu, odnosno 20. listopada na 21. listopad osjećamo se obavezni izvijestiti širu javnost o našem viđenju istog. To smo dužni napraviti prije svega zbog obitelji naših poginulih pripadnika čije su dostojanstvo i osjećaji time nedjelom nepopravljivo povrijeđeni.  

Naime, radi se o devastaciji i oštećenju spomenika podignutog 2014. godine u ulici Ruđera Boškovića, a u spomen na 46 poginulih pripadnika IX bojne HOS-a Rafael vitez Boban koji su na oltar domovine tijekom Domovinskog rata nesebično položili najveću moguću žrtvu .

U maniri kriminalaca i UDBE te pod okriljem noći kao u najmračnijem razdoblju komunizma nama nepoznate spodobe oštetile su našu svetinju. Takav sumanuti čin mogao je biti osmišljen samo u glavi istinskog mrzitelja svega sa hrvatskim predznakom ili  osobe sa teškim psihičkim poremećajima, antihrvata čiji postupci nas vraćaju u doba za koja smo mislili da su davno iza nas odnosno najmračnije doba komunizma i nekima nikada prežaljene Jugoslavije.

Mišljenja smo da je potrebito naglasiti da je oštećen dio grba postrojbe, točnije natpis ’’ZA DOM SPREMNI’’, a koji je verificiran kao službeni dio grba IX bojne HOS-a i kao takav odlukom Ministarstva uprave RH uvršten u Službeno znakovlje svih ratnih postrojbi proisteklih iz Domovinskog rata. 

Znakovlje postrojbi HOS-a službeno je odobrilo Ministarstvo obrane 1994. sukladno odredbama Službovnika OSRH o znakovlju postrojbi OSRH. Grb Udruga HOS-a odobrile su službe Grada Zagreba i uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave u vrijeme SDP-ove vlade 2001. godine. Napominjemo kako je, u skladu s europskom pravnom praksom u odnošenju prema simbolima, ključno sagledati kontekst u kojem se pojedini simbol pojavljuje, odnosno veliča li u konkretnom slučaju totalitaran režim.

Prema tome, nema mjesta za tvrdnje i insinuacije o refašizaciji hrvatskog društva. Riječ je o službenom znakovlju postrojbi HOS-a u Domovinskom ratu.

Mi ne želimo nagađati o potencijalnim počiniteljima iako o tome imamo svoje sumnje i naznake o kome se radi. Naime u pojedinim tiskovinama izašlo je navodno priopćenje od strane gradskih vlasti grada Splita, bez imena i prezimena onoga koji je dao izjavu, a u smislu da će grad što žurnije popraviti nastalo oštećenje, ali samo nije jasno da li su ga isti već ’’popravili’’ tijekom gore navedene noći ili će ga popraviti u obliku kakav je i bio.

Činjenica je da je o istom događaju obaviještena  i policija i to od strane neposrednih svjedoka koji su se zatekli na licu mjesta tijekom počinjenja tog gnusnog čina kao i od strane naše tajnice, a tijekom jutarnjih sati u subotu,  dakle neposredno po našem saznanju o tom vandalskom i bezumnom nedjelu. 

Iako ovo nije prvi slučaj oštećenja našeg spomenika koji se pod naletom vandala i antihrvata našao i 2015. godine i 2017. godine te su počinitelji ostali ’’službeno nepoznati’’ mi ne sumnjamo u sposobnost i djelotvornost naše policije te očekujemo da će brzo i ekspeditivno razriješiti ovaj slučaj i privesti počinitelje, posebice uzevši u obzir da postoji video snimak osoba (dvije muške i jedna ženska spodoba) koje stavljaju ljestve i skrnave spomenik te se zna u kojem pravcu su se isti uputili, a koji je pokriven video nadzorom. 

Činjenica je da se na pripadnike Udruge IX bojne HOS-a oduvijek, a u posljednje vrijeme i pojačano vrši nečuveni pritisak kako u medijskom tako i u političkom prostoru plasiranjem laži i poluistina čime nam se narušavaju temeljna ljudska prava koja su nam zagarantirana Ustavom RH. Stoga smo spremni sučeliti se sa svakim tko imam nešto protiv nas te na ljudskoj i demokratskoj javnoj raspravi argumentirati svoje stavove i to bilo kada i bilo gdje.” – sroji u pročitanom priopćenju.

Mićo Ćuk je obećao kako će se natpis vratiti na spomenik, ali da to neće raditi pod okriljem noći, kiše i mraka nego u podne, te će pozvati i sve medije da to vide, i dokumentiraju.

Kako je to izgledalo pogledajte u VIDEU