Izvoz jaja porastao je za 24 posto prošle godine, a uvoz je pao za 7,5 posto, priopćila je u utorak Hrvatska gospodarska komora.

Hrvatska je lani izvezla jaja vrijedna oko 2,9 milijuna eura, najviše u Austriju, Sloveniju i Italiju. No, zato smo uvezli 4,1 milijun eura jaja, uvjerljivo najviše iz Poljske, čak za 2,5 milijuna eura.

Iz Poljske smo, dakle, lani uvezli gotovo 40 milijuna komada jaja, i to zahvaljujući niskoj cijeni koju poljska država kasnije subvencionira farmama izvoznicama.

RASTE GLOBALNA PROIZVODNJA

Na oko 260 registriranih hrvatskih farmi u 2019. godini proizvedeno je više od 600 milijuna jaja, što je rast od oko 2 posto u odnosu na godinu ranije. Više od 50 milijuna jaja godišnje proizvede se na farmama tvrtke Gala iz Bjelovara.

HGK u priopćenju navodi da je globalna proizvodnja jaja porasla za četvrtinu u zadnjih desetak godina, na više od 82 milijuna tona u 2019. godini, odnosno preko 1,3 bilijuna komada.

Više od trećine svjetske proizvodnje otpada na Kinu (34 posto), dok najviše jaja konzumiraju Meksikanci s 368 komada godišnje. U Hrvatskoj se po stanovniku konzumira dvostruko manje, oko 11 kilograma jaja godišnje.

Sve više posla zbog toga ima i koprivnička tvrtka Hartmann koja proizvodi podloške za jaja od papirne pulpe. Direktor Dario Šumiga navodi kako se u krizi manje jedu meso i riba, a više jaja.

HARTMANN RASTURA

Njihovi pogoni u Koprivnici zato rade u četiri smjene, ali svejedno ne mogu pokriti sve zahtjeve tržišta. Neke su kupce zato morali odbiti.

Hartmann je početkom 2018. godine imao oko 200 zaposlenih. Nakon što se ove godine instalira i pusti u pogon nova, peta proizvodna linija, u tvrtki će raditi gotovo 300 zaposlenih.

U samo dvije godine, dakle, tvornica je broj zaposlenih povećala za čak 50 posto. Plaće su također rasle i danas prosječna neto primanja zaposlenih iznose ooo 6500 kuna mjesečno – objavio je portal  Danica

dp