Izbjegavajte ogrlice i narukvice za bezbolno izbijanje zuba, poručuju stručnjaci

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Poznati kao ‘nakit za izbijanje zubića’, imaju razne oblike i koriste ih roditelji kako bi ublažili bol koja prati izbijanje zuba kod bebe.

Izbjegavajte ogrlice i narukvice koje služe ublažavanju boli kod beba kojima izbijaju zubi, upozorila je u čevrtak američka savezna agencija za lijekove FDA nakon izvješća o smrtnim slučajevima i teškim ozljedama.

Poznati kao “nakit za izbijanje zubića” ti proizvodi imaju razne oblike i koriste ih roditelji i skrbnici kako bi ublažili bol koja prati izbijanje zuba. Često se koriste kod djece s posebnim potrebama poput autizma ili poremećaja pažnje i hiperaktivnosti za senzornu stimulaciju.

Američka agencija izvijestila je da je primila izvješće o smrti 18-mjesečne bebe koja se ugušila ogrlicom tijekom spavanja. Također primila je informacije o ozljedama uključujući o gušenju sedmomjesečne bebe drvenim kuglicama narukvice.

Rizik uključuje mogućnost da dijete proguta dio nakita

“Potrošači bi trebali slijediti preporuke američkog pedijatrijskog udruženja o alternativnim načinima pristupa bolnom izbijanju zuba poput trljanja zapaljenih desni čistim prstom ili korištenja prstena za izbjanje zuba od čvrste gume”, naveo je FDA u priopćenju.

Rizik korištenja nakita za ublažavanje boli uključuje mogućnost da dijete proguta dio nakita i uguši se, da se ogrlica omota oko vrata i uguši dijete, da nastanu ozljede u usnoj šupljini ili infekcije.

FDA je naveo da će pratiti izvješća o štetnim posljedicama povezanima s nakitom za ublažavanje boli od izbijanja zubića, dodajući da i dalje preporučuje da se izbjegavaju proizvodi poput analgetskih krema, gelova, sprejeva, premaza i tekućina za usta i bolove, piše RTL.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Nema više kupnje auta ili stana za ‘keš’, sve će ići preko računa

Povjerenica Europske komisije za financije Mairead McGuinness najavila je da će Europska komisija u srpnju predstaviti novi paket zakonodavnih...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img