Naredna dva dana bit će većinom sunčano, a onda ponovno nestabilnije. U ponedjeljak, a posebno u utorak, računajte na vrućinu i sparinu, donosi dnevnik.hr.

Čini se da ćemo napokon uspjeti spojiti dva dana sunčanog vremena bez velike mogućnosti za pljuskove i grmljavinu. Loša vijest je – više nije vikend, no lijepo vrijeme uvijek je dobrodošlo.

E sad, koliko će baš lijepo biti u utorak, unatoč suncu, još ćemo vidjeti. Naime uz južinu, vrućina i sparina bit će dosta neugodne pa već sad računajte da se treba pridržavati svih onih pravila koja vrijede za toplinske valove.

Opasnost od toplinskog vala

U ponedjeljak, a posebno u utorak za koji je DHMZ izdao upozorenje, umjerena opasnost od toplinskog vala odnosi se na područje Osijeka, Zagreba i Karlovca.

U ponedjeljak ćemo biti u polju izjednačenog ili malo povišenog tlaka. Greben ne osobito jake anticiklone koji nam se pruža s područja Sredozemlja ipak nam daje dobre šanse za sunčano vrijeme.

Jutro dakle, sunčano, uglavnom bez oblaka te uz mogućnost za kratkotrajnu maglu, većinom uz rijeke kopnenog dijela. Bit će dosta ugodno, toplo, uz temperaturu oko 20. Na kontinentu će to biti malo ispod, a na moru malo iznad. Jedino u gorju rano ujutro svježije, očekuje se 15-ak stupnjeva.

Najviše vedrine bit će u Dalmaciji. Puhat će većinom slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar, bit će dosta toplo, temperatura i ovdje oko 30 stupnjeva.

Raste temperatura mora

Temperatura mora, nije 30, no kako je krenulo, moguće je da ove godine oborimo i taj rekord. Za sad smo uglavnom između 24 i 26.

Obzirom da je oblaka vrlo malo, UV indeks će sutra biti vrlo visok u cijeloj zemlji.

Držite se hladovine

Slično i u utorak kad će uz sunčano vrijeme i južinu temperatura u kopnenom dijelu porasti preko 30, a može biti i blizu 35 stupnjeva. Svakako se držite hladovine i pijte dovoljno tekućine. Od večeri, počevši od gorske Hrvatske ponovno nestabilnije pa će tijekom srijede i četvrtka posvuda opet biti pljuskova i grmljavine s tim da će u drugoj polovici tjedna uz to i osvježiti.

Birajte plaže koje nisu okrenute prema jugu

Na moru također u utorak sunčano i vruće, a puhat će i jugo, što zna biti vrlo neugodno. Ako ste na moru, birajte plaže koje nisu okrenute prema jugu. Potkraj dana već može biti nestabilnosti, a svakako će ih biti u srijedu i četvrtak kad se očekuju češći pljuskovi i grmljavina. Okrenut će na sjeverozapadnjak i buru, i ako ne ništa, barem će se lakše disati kad popusti sva ta sparina.