Izgleda da je Mamić bio u pravu, Telegram piše da je osim suca Vrbana, po besplatne kravate i košulje u osječki Pierre Cardin navraćao veleposlanik Kramarić

0
Foto: Screenshot/ilustracija
”Da, mogu potvrditi da je sudac Zvonko Vrban dolazio u butik Pierre Cardin i uzimao odijela, kravate, košulje… Sve to išlo je na trošak reprezentacije vlasnika butika, Osijek Koteksa. Vrban je dolazio gotovo svakog tjedna i malo kad bi iz prodavaonice izašao praznih ruku”.

Telegramu je to, ponukana našim tekstom o tome kako su neki poznati Osječani u butiku Pierre Cardin, u vlasništvu velike građevinske tvrtke Osijek Koteks, besplatno podizali skupu modnu odjeću, ispričala M. D. K. (podaci poznati uredništvu).

Svjedokinja istupa za Telegram

Među njima najčešće se spominjalo ime aktualnog predsjednika Županijskog suda u Osijeku, Zvonka Vrbana. Sada je to potvrdila neposredna svjedokinja, M. D. K., koja je kao prodavačica radila u Pierre Cardinu. U poruci poslanoj na e-adresu Telegrama M. D. K. je napisala kako ju je naš tekst o butiku poznate modne marke podsjetio na mučno razdoblje njenog života, donosi telegram.hr

”Bila sam mlada i trebao mi je posao. Čitajući moj iskaz iz 2001. godine vratila sam se unazad i nije mi jasno kako ovakva situacija nije nikoga zanimala prije 20 godina. Ako vas zanima više o ovoj temi ja sam vam spremna pomoći jer ovakve stvari ostave trag na mladoj osobi”, napisala je i dodala: ”Bilo je grozno i najčešći ‘kupci’ su bili oni najpoznatiji u vrhu samog Osijeka, ili u dnu (mafija).”

‘Je li vas nazvao Raguž?’

Razgovarala je s nama, uz uvjet da joj ne objavimo ime, u njenoj kuću u jednom gradu Osječko-baranjske županije, u kojem danas živi. Kao jednog od ”najpoznatijih u vrhu samog Osijeka”, uz sadašnjeg predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana, M. D. K. je među one koji su besplatno uzimali robu u butiku Pierre Cardin, spomenula i dugogodišnjeg bivšeg osječkog gradonačelnika, dr. Zlatka Kramarića, danas hrvatskog veleposlanika u Albaniji.

“Kramarić bi, prolazeći pored butika, odškrinuo vrata, provirio i upitao: ‘Je li vas nazvao Raguž?’. Ako bismo odgovorili da je nazvao, ušao bi i uzeo nešto od onog što mu se svidjelo”, kaže bivša prodavačica u nekadašnjem osječkom butiku Pierre Cardin.

Ivan Raguž bio je direktor Osijek Koteksa, građevinske tvrtke koja je butik Pierre Cardin, očito, držala samo zbog toga da bi pod stavkom reprezentacije poslovnim partnerima, političarima, sucima, te ljudima iz tajnih službi i policije, mogla davati skupe poklone.

Kramarić negira optužbe

Uz Vrbana, naša sugovornica, bivša prodavačica u modnom butiku, sada je spomenula i Zlatka Kramarića.

”Iako je prošlo prilično vremena od tada mogu potvrditi da sam odlazio, između ostalih, i u taj osječki butik, što vjerujem nije bilo zabranjeno. Ali nisu mi poznati nikakvi nalozi ondašnjeg direktora… Dopuštam postojanje određenog popusta, diskonta, obročnog plaćanja, ali uistinu prošlo je prilično vremena da bih u svim detaljima mogao biti precizan”, napisao je u odgovoru na Telegramov upit bivši osječki gradonačelnik, sada hrvatski veleposlanik u glavnom gradu Albanije, Tirani.

Za razliku od Kramarića, predsjednik Županijskog suda u Osijeku, Zvonko Vrban, kojem smo postavili isto pitanje: je li u butiku Pierre Cardin besplatno podizao skupu odjeću, po običaju nije odgovorio i kao i ranije ignorirao je Telegramov upit.

‘Suđenje je od početka bilo čudno’

Naša sugovornica M. D. K., koja je na sudu bila svjedokinja u procesu protiv voditeljice butika A. S. i još sedmero optuženih osoba koje je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku teretilo za manjak od 1,6 milijuna kuna, kaže kako je tadašnji sudac Općinskog suda u Osijeku (danas sudac na Županijskom sudu) Mirko Ljubičić nikoga nije pitao kome su davali odjeću bez plaćanja. Ali je zato, veli, inzistirao na detaljima koji su bili manje važni, pitajući optužene i svjedoke tko je sve i kojega dana bio na inventuri.

“Čak je i općinski državni odvjetnik rekao sucu da su ti detalji nevažni”, kaže Telegramova sugovornica i dodaje kako je to od početka bilo prilično čudno suđenje. “Prvo je sudac bio Damir Krahulec. Čuli smo da je zbog silnih pritisaka tražio da ga se makne sa slučaja, pa je navodno, zbog njegovog zdravstvenog stanja, suđenje nastavio Ljubičić.”

‘Voditeljici butika sam uvijek smetala’

Telegramov novinar imao je uvid u ogromni sudski spis od nekoliko tisuća stranica iz suđenja odgovornima za manjak u Pierre Cardinu i uvjerio se da na omotu spisa doista stoji ime i prezime suca Krahuleca, te da je kasnije predmet preuzeo sudac Ljubičić. Kao što smo pisali, taj je slučaj završio krajnje neobično: voditeljica butika proglašena je krivom za manjak od 1,6 milijuna kuna, no dobila je samo godinu dana zatvora koji joj je pravomoćnom presudom Županijskog suda u Osijeku 2014., pretvoren u rad za opće dobro.

Bivša prodavačica u butiku Pierre Cardin nema lijepih riječi za svoju nekadašnju šeficu.

“Radila sam s A. S. od prvog dana do njenog kraja u tom butiku. Uvijek sam joj smetala jer sam previše znala o tome što je radila”, kaže M. D. K. Priča kako ju je voditeljica butika stalno vrijeđala i podcjenjivala te da je tražila pomoć uprave Osijek Koteksa da je premjeste na drugo radno mjesto. No, voditeljica butika to je saznala pa je prema M. D. K. postupala još gore.

Postojanje interne knjižice D.D.

I Telegramova sugovornica, bivša prodavačica, znala je za internu bilježnicu koju su zvali D. D.

U iskazu kojeg je dala pred pravnicom i upravom Osijek Koteksa 11. travnja 2001., kada se saznalo za golemi manjak, doslovno je rekla: ”Svu robu koju smo izdavale bez plaćanja upisivale smo u bilježnicu koju je voditeljica zvala D.D., a ta bilježnica je stajala u ladici pored običnih zaključnica i osobe kojima smo robu davale po nalogu direktora ili ovlaštenih osoba iz poduzeća potpisale su se u tu istu bilježnicu, pored svoga imena, količine robe i cijene, a one osobe, prijatelji i rođaci A. S., nikada se nisu potpisivale, nego smo mi samo smjele upisati njihovo ime, uglavnom bez prezimena i pored toga nam je naređeno da pišemo ‘proba”’.

Bogati Osječani tražili modne savjete

To isto potvrdila je i u razgovoru za Telegram. No, kao što smo već pisali, bilježnica D.D. u koju se upisivalo tko sve uzima robu bez plaćanja, nije sastavni dio spisa. D. R., osoba koja je vodila stečaj tvrtke Varia (u okviru koje su poslovala dva butika, Pierre Cardin i Stefanel), rekla je za Telegram kako je čula za postojanje bilježnice u koju su upisivana imena poznatih Osječana i drugih osoba koje su preuzimale robu bez plaćanja, no da tu bilježnicu nikada nije vidjela. Varia je brisana iz sudskog registra 9. prosinca 2008.

Telegramova sugovornica, bivša prodavačica u butiku Pierre Cardin, ispričala je kako su mnogi od onih koji su u tom butiku uzimali robu bez plaćanja tražili pomoć u izboru košulja i kravata, kada bi odabrali neko odijelo. Trebao im je savjet kako složiti boje i dezene da bi pokazali svoj istančani ukus, eleganciju, profinjenost i otmjenost.

Foto: Screenshot/ilustracija


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here