Milanović: Na stranu Plenkovićeve komitetsko-kosovske metafore, on naprosto laže

0
Foto: Ured predsjednika

PREDSJEDNIK vlade Andrej Plenković održao je konferenciju za medije na kojoj je komentirao situaciju vezanu za Zorana Mamića, a osvrnuo se i na mogući opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša. 

Plenković je komentirao i činjenicu da će postojati tri komemorativne kolone u Jasenovcu.

“Epidemiološki okvir za organizaciju protokola određuje organizator, a to je Spomen-područje Jasenovac, nije vlada. Oni su organizirali ovogodišnju komemoraciju sukladno epidemiološkom okviru. Pojedina izaslanstva će dolaziti. Mi smo kao vlada odlučili doći u 9 sati ujutro, sabor u 10 sati i nakon toga slijede ostale delegacije. Što se tiče bilo kakvog zajedničkog polaganja vijenaca, rekao sam jučer, nema glumljenja”, kazao je Plenković i dodao:

“Predsjednik RH ili njegov protokol pokreće inicijativu da predsjednik sabora i ja skupa s njim polažemo vijenac u Jasenovcu. Mi nismo pokrenuli životinjsku farmu u Hrvatskoj, nismo pokrenuli uvrede ni niz drugih aktivnosti koje su ispod svake razine i nema prostora za glumljenje.”

Milanović: Plenković prvenstveno, da prostite – laže.

Predsjednik Milanović odmah mu je odgovorio na Facebooku.

“Plenković još jednom traljavo eskivira zajedničko obilježavanje jedne komemoracije i pokriva se uobičajenom profilaksom, ‘epidemiološkim razlozima’, ali kao, nije to njegova odluka. 😂😂😂😂 Nego čija je? Ministrova? Kakva sjajna difuzna membrana! Opna propušta samo ono što njemu godi.

Veli nam majstor i da ‘nije (nisu) oni pokrenuo (li) životinjsku farmu’, ‘nisu pokrenuli uvrede’ i da ‘nema prostora za glumu’.

Na stranu njegovo očajno (ne)poznavanje i (ne)razumijevanje duha hrvatskog jezika, intuitivna sklonost samo njemu jasnim komitetsko-kosovskim metaforama i metonimijama (nismo mi POKRENULI uvrede; nismo mi ‘POKRENULI životinjsku farmu’), na stranu to da ‘slabo čita, a i to što čita krive stvari čita’ (3N; Krivo srastanje) pa tako, u ovom slučaju, i Orwella, Plenković prvenstveno, da prostite – laže.

Do njegova dolaska na čelo HDZ-a, reći nekome u lice da ‘laže’ bilo je, u pravilu, rezervirano za političke marginalce i selske bukače, govor ispod razine političkih prvaka, govor sinova plićaka. Bili smo često grubi, ali u olimpijskim rukavicama. On i Njonjo ogadili su javni diskurs kao nitko prije u hrvatskoj Državi. Životinjska farma je jednostavna alegorija. U njoj, doduše, nema psovki. Samo jeziva slutnja jednopartijske države u kojoj je svatko tko misli i govori drukčije tretiran kao ‘smeće’ i ‘panj'”, napisao je Milanović.


dp


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here