Foto: Pixabay

U škole mogu krenuti sva djeca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, tako kažu najnovije upute Zavoda za javno zdravstvo. Ni ovaj put nije prošlo bez konfuzije – roditelji se pitaju imaju li izbora ili je sad već obveza poslati djecu u škole? Imamo odgovore.

Nove upute ravnateljima su nove glavobolje. “Imamo jako puno upita od učitelja i roditelja. Pa, evo, mogu vam i pročitati poruku koju je jedna moja učiteljica dobila: ‘Učiteljice, trebamo pomoć, je li škola obvezna ili nije? Ne znamo što da mislimo više, što je ispravno, što nije?” kazala je za Dnevnik.hr Diana Dujmović, ravnateljica Osnovne škole Rapska.

Ministarstvo je naljutilo Sindikat hrvatskih učitelja. “Ako je u uputama navedeno da su škole sigurne za sve učenike, tada je na ministrici da jasno i nedvosmisleno kaže – škole su sigurne, učenici se vraćaju u učionice. Mi i dalje ne znamo je li to tako ili nije”, objasnila je Ana Tuškan iz sindikata.

Zato smo mi pitali ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak za objašnjenje. “Škole su sigurno mjesto, to su jasno kazali epidemiolozi i liječnici. Pošaljite djecu u škole”, poručila je Divjak.

Na pitanje novinara je li dano roditeljima na izbor, odgovorila je: “Još jedanput, roditelji su i sada imali određeni izbor kada učenici normalno idu, kada nije bila pandemija. Postoje objektivni i subjektivni razlozi, a ovo sigurno nije normalna situacija, to treba respektirati.”

Odluka je na roditeljima

Škola na trećem i dalje će biti dostupna. Prema novim mjerama, omogućuje se uključivanje sve djece u škole i vrtiće, ali roditelji mogu donijeti odluku što će.

Ne moraju potpisivati izjave i mogu poslati dijete bez obzira na radni status. Ako se roditelj predomisli u nekom trenutku, dijete se može naknadno uključiti na nastavu u školi.

Podijeli objavu