Foto: Screenshot

Svima nam je već poznata zavrzlama koja se zakuhala oko TV prava za Prvu HNL od sljedeće sezone nadalje. Endorphin Magine, švedska tvrtka sa sjedištem u Londonu, osvojila je natječaj prije dvije godine i obvezala se na ugovor na 10 godina (sedam garantiranih plus opciju produženja na još tri) u vrijednosti od čak 103 milijuna eura, ali ta je priča u međuvremenu pala u vodu.

Nakon što HNS-u nisu dostavili bankovna jamstva, Šveđanima danas istječe rok za uplatu prve rate ugovora; u protivnom bi on trebao biti raskinut. Kako piše Jutarnji, javna je tajna kako je Magine zapravo napustio cjelokupni dogovor te da je HNS zadanim rokom kupovao vrijeme za pregovor s ostalim zainteresiranim stranama.

Prema navodima spomenutog izvora, dogovor je sada i pao. Konzorcij koji tvore Hrvatski Telekom, kladionica Supersport i Hrvatska radiotelevizija trebao bi prenositi HNL u sljedeće tri ili četiri sezone, javlja Jutarnji, a to će ih, izgleda, koštati 60 milijuna kuna godišnje.

Iako je ugovor sklopljen sa Šveđanima bio puno duljeg trajanja, navedeni list napominje kako su ti uvjeti natječaja s vremenom postali manje važni i da je HNS sada spreman ponuditi ugovor na tri, četiri ili pet godina. Od spomenutih 60 milijuna kuna godišnje, prvoligaši bi, navodno, između sebe dijelili 55 milijuna, a ostatak iznosa prelijevao bi se u niže lige. Dakle, ako je tako, umjesto dosadašnja dva milijuna eura, prvoligaši bi trebali dijeliti gotovo osam milijuna.

Jutarnji također javlja kako će se jedna utakmica kola, nakon dugo godina, prenositi na HRT-u, a još se ne zna gdje ćemo moći gledati ostale susrete. Međutim, čini se da ćemo odgovor na to dobiti vrlo brzo ili se on, prema dosadašnjim TV prijenosima, barem može pretpostaviti…

Ivica R