Svjetski popularan pisac trilera Jo Nesbø gostovao je u sklopu Mediteranskog festivala knjige na Gripama. Povod dolaska u Hrvatsku je inače promocija knjige Macbeth. Iako je bilo lijepih trenutaka, poput onoga kada se djevojčica Julija  popela prva na binu da joj norveški kralj trilera potpiše knjigu. Djevojčica s Downovim sindromom pročitala je knjige pisca, a na tren je pred njom skrušeno zastao i Nesbø, koji se inače na Gripama ponio kao velika zvijezda. Svojom krivnjom ili krivnjom nakladnika, činjenica je da je javnost ostala uskraćena za sva pitanja izuzev onih koji su postavljali moderatori Kruno Lokotar i Srećko Jurišić. Medijima nije bio dostupan za izjave, a osim polusatnog kašnjenja, Norvežanin nije ni potpisao brojnim Splićanima novo djelo tako da je ostao mnogima gorak okus obožavateljima, donosi dalmatinskiportal.hr.

Osim toga, u maksimalno 30-minutnom razgovoru s bine moglo se čuti zanimljivosti.

Jedna od njih je da je prvi put kao 17-godišnjak prvi put bio u Hrvatskoj. S prijateljom je krenuo u Grčku, ali im se Hrvatska toliko svidjela da su zastali neplanirano.

– Bio sam šest puta u Hrvatskoj i opet ću doći, toliko mi se sviđaju ljudi i zemlja. Drugi put ću mislim doći ‘ispod radara’, kao turist i popeti se na Paklenicu – govorio je.

Inače, kada je stigao upitan je kako mu je noga jer se jučer penjao na Marjanu, pa se malo ozlijedio.

– To kao da je prokletstvo Macbetha – nasmijao je u startu.

Otkrio je i da je fan Luke Modrića, iako igra za ‘krivi tim’, za Real, a on će u finalu navijati za Liverpool.

Lokotar je ubacio duhovitu primjedbu da je one godine kada se princ Charles prvi put ženio Liverpool osvojio prestižnu titulu, a umro papa. Identičan scenarij se dogodio i kada se drugi put ženio. Ove godine se ženi također član kraljevske obitelji, a Liverpool je u finalu.

– Zna li netko gdje je papa? – parafrazirat ćemo Lokotara.

Norvežanin je inače bio talentirani nogometaš u domovini, ali je zbog ozljede prekinuo kao mladić karijeru.

Nije se složio s moderatorom da ima više talenata, kaže da zna da je jedino talentiran u prepričavanju priča. Ostalo ovisi o povratnoj informaciji, a za priče je on osobno uvjeren.

– Pamte me kao talenta u nogometu jer sam se ozlijedio. Nisam stigao razočarati pa je ostalo tako …- objašnjavao je.

Ispričao je i kako je prepričavanje priča j obiteljskoj tradiciji i da to njeguje i s kćerkom.

Kazao je i kako on ide svojim putem, svojim pravcem što je usporedio s vozačem koji čuje da netko vozi suprotnim trakom.

– Možda oni drugi idu, ja idem svojim putem – predočio je.

Te pojasnio:

– Da mi netko kaže da ne znam pisati priče ja bih bio uvjeren da pišem i da će to jednom shvatiti. Idem svojim smjerom.

Ponovio je i u Splitu da je jedan od razloga zašto je postao pisac taj što može spavati koliko hoće, nitko mu ne govori što će raditi ni zadaje domaći rad.

– Ne radim precizne planove kad ću pisati knjige. Kad se rodi ideja, ako se saživim s njom, napišem jer bih pročitao, a to nitko drugi neće napisati – rekao je.

Na koncu je potpisao i program MFK na ‘brajici’, kao i njegovu knjigu napisanu na Brajevom pismu, zaključuje dalmatinskiportal.hr.