Josip Dabro: “Svaki dan na desetke članova HDZ-a napušta stranku”

1

Kandidat za župana Vukovarsko-srijemske županije, do nedavni član HDZ-a, Josip Dabro u ponedjeljak je kometirao sve brojnije istupanje članova iz te stranke u Slavoniji.

Dabro se, gostujući na N1 televiziji, prisjetio situacije iz 2013. godine, kad je bio izbor za predsjednika mladeži HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije gdje su određivali ritam i njemu branili da se kandidira za predsjednika mladeži. “Tada sam imao veliki otpor i pritiske da se povučem. To je bila isključivo borba seniorske strukture protiv mladih ljudi. To se nije dogodilo preko noći, to traje osam godina. Ciljana je to operacija koja traje godinama”, kazao je.

‘Ministarska šuma’

Čelnika vukovarsko-srijemskog HDZ-a Marija Banožića, kaže Dabro, Andreju Plenkoviću nametnuo je Tomislav Čuljak. “Plenković je vjerojatno vjerovao tim riječima da je Banožić taj koji okuplja. Pokazalo se da Mario Banožić nema socijalnu inteligenciju u politici. Čovjek nema osjećaja da osjeti što je na terenu, a što nije. Mislim da svojim nasilništvom nekakvim unutar te pozicije i ministra obrane, a to dobro znaju i djelatnici Ureda državne uprave kada je došao on 2017. godine. Najbolje da pitate djelatnike kakvo je socijalno ponašanje takvog čovjeka, ali evo”, kazao je Dabro.

Upitan nije li nasilništvo teška riječ, odgovara da jest. “Mi smo kao pravni sljednik (Vukovarsko-srijemska županija) sad dobili 13 tužbi radi smjena. Možda je malo teška riječ, ali govorim u tom nekom kadrovskom smislu izgubili 13 rješenja, 13 rješenja je poništeno i ide na sud zbog takvih nekakvih metoda gdje misliš da treba biti nekakav tvoj čovjek”, rekao je Dabor i dodao da u toj županiji postoje dvostruki kriteriji.

O Tomislavu Čuljku kaže da je njemu interes uvijek bio da ‘složi svoje ljude’. “Njegova mantra je – mene nema nigdje, ja se ne bavim ni s čim. Kadrovira se u toj tzv. ministarskoj šumi iz mraka. Njegov interes je uvijek od ministra, od kadrovske križaljke HDZ-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali i šire. Interes je što znaju svi građani u Vukovarsko-srijemskoj županiji”, ustvrdio je i dodao da ‘ako ne dobijete blagoslov od gospodina iz šume, nema vas u političkoj križaljci i u izvršnim pozicijama članova uprave i svih drugih pozicija’.

Objašnjavajući što je to ‘minstarska šuma’, kaže: “To je jedan prelijep dio unutar spačvanskog bazena, na tromeđi općine Privlaka, Gradište i Otok. To je koncesija koju je dobio gospodin Čuljak, odnosno njegova tvrtka koja sad od koncesije na 30 godina od 2019. godine, a to je bilo i prije. Tamo se okuplja jedan politički milje koji odlučuje o svim smjerovima da kažem Slavonije, pogotovo Vukovarsko-srijemske županije. Nisam ja sudjelovao u toj šumi, tu su sudjelovali i dan danas lože vatru i peku slaninu gospodin Banožić i gospodin Dekanić. I zato i jesu tu gdje jesu.

 

‘Car je gol’

Otkrio je da će u utrci za župana dobiti potporu Miroslava Škore, ali navodi da ga podržava ‘ogromni dio građanstva Vukovarsko-srijemske županije’.

Sve više članova HDZ-a u Slavoniji posljednjih dana napušta stranku, a Dabro kaže da to nije povezano s njim. “Ja nikome nisam govorio da slijedi taj primjer. Svaki dan na desetke članove HDZ-a napušta stranku. Zanimljivo je što se ta situacija minimalizira, da se ne bi pokazalo da je HDZ u nekakvom problemu. Treba reći jednu stvar – car je gol i plašt je pao dolje u Vukovarsko-srijemskoj županiji po pitanju neću reći HDZ-a nego pojedinaca”, zaključio je.

dp/foto:screenshot N1