Gordan Lauc: “I dalje mislim da kraj pandemije dolazi ovog proljeća”

0
Foto: Snimka zaslona

Znanstvenik Gordan Lauc u ponedjeljak je u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije komentirao epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i što je pred nama.

Lauc kaže da i dalje misli da kraj pandemije dolazi ovog proljeća. “Činjenica da imamo blagi porast broja zaraženih, ne znači da pandemija ide svome kraju”, kazao je Lauc i dodao da broj hospitaliziranih, starijih zaraženih i umrlih ne prati broj novozaraženih. To, kaže, pokazuje da ‘smo pandemiju u velikoj mjeri stavili pod kontrolu’.

Znanstvenik ističe i da broj novih hospitaliziranih osoba kasni barem tjedan dana za zaraženima. Govoreći o cijepljenju, Lauc smatra da ni bilo bolje da smo birali neka druga cjepiva. No, u trenutku narudžbe nitko nije mogao znati da će doći do problema s isporukama.

Upitan je li Vlada pogriješila što je povjerovala farmaceutskoj kompaniji da ima zalihe, koje nema, Lauc je rekao da on ne može znati što je komunicirano, ali da se čini da je komunicirana informacija koja je bila lažna i koja je zavarala, uz našu, brojne druge vlade.

Gordan Lauc, koji je s Nenadom Bakićem pokrenuo projekt Pandemijski realizam, među rijetkima je koji se protivi oštrim mjerama u borbi s epidemijom, a kaže da se duboko nada da pred Uskrs ne idemo s novim postrožavanjem mjera. Podsjetio je na stanje u susjedstvu, gdje vladaju strože mjere, a epidemiološka situacija je puno gora nego u Hrvatskoj.

“Vrlo je indikativno da smo prije nekoliko tjedana imali najveći rast u Dubrovačko-neretvanskoj, pa Splitsko-dalmatinskoj županiji, a cijelo vrijeme imali iste mjere za cijelu državu, pokazuje da očito nisu mjere te koje utječu na broj zaraženih, kazao je.

Vladin Znanstveni savjet, kaže Lauc, funkcionira dobro. Dodaje da s kolegama znanstvenicima i inače žustro raspravlja i padaju teže riječi – to nije ništa neuobičajeno. No, ističe da je nezgodno kad dio uobičajene rasprave i razgovora među znanstvenicima završi u medijima.

O nadolazećoj turističkoj sezoni Lauc kaže da je tu u igri ‘puno politike’. Kaže da – s medicinskog stajališta nema razloga za brigu. “Ovaj rast koji sada imamo prijeći će u pad i ne vidim razloga zašto ljudi ne bi došli na obalu i odmorili se nakon ove teške godine”, kazao je Lauc.

Stanje koje nas čeka na zimu, kaže, ne može se predvidjeti. Lauc zaključuje da će možda doći do pojave novih varijanti, ali ‘kapaciteti za proizvodnju cjepiva su veći nego dosad i najesen ćemo bez problema moći dobiti dva milijuna doza i ne brinuti se o još jednoj pandemijskoj zimi, lockdownima i tako dalje’

dp/foto :screenshot 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here