Foto: YouTube

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt poručio je danas tijekom posjeta Ahmićima u središnjoj Bosni i Hercegovini kako bi se osobe osuđene za ratne zločine u javnosti trebale oglašavati samo ako kane izraziti kajanje zbog počinjenih zlodjela istaknuvši kako pri tom posebice misli na nekadašnjeg dužnosnika Herceg-Bosne Darija Kordića.

Na njegovu izjavu reagirao je hrvatski povjesničar i svjedok-expert na Haškom tribunalu prof. Josip Jurčević:
Njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti

“Schmidt ovom izjavom o D. Kordiću teško kompromitira samoga sebe. Schmidt kao institucija nema nikakvog opravdanja ni ukoliko je ovom prigodom postao nečija “korisna budala”. Čija? To je problem njega kao osobe i njega kao međunarodne institucije.

Naime, D. Kordić je osuđen na temelju krivotvorenog dokumenta kojeg su Haškom sudu svjesno uputile državne institucije RH, te lažnog svjedočenja jednog Haškog osuđenika kojem je Tužiteljstvo zbog toga smanjilo kaznu.

Ove dokumentirane činjenice izvorno ne tvrdim ja, nego Glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte.

Ja sam, kao prisegnuti ekspertni svjedok, cijeli taj sramotni skandal (i neke druge) otvorio, jasno elaborirao i dokazao bez ikakvog opovrgnuća, u rujnu 2009. u Haškom tribunalu, tijekom usmene obrane moje pisane ekspertize (“Odnos RH prema BiH 1990.-1995.) na suđenju šestorici Hrvata iz BiH (“Prlić i ostali”).

Ekspertiza (i još neki povezani radovi) je potom (2009. i 2017.) objavljena na hrvatskom jeziku u obliku knjige.

Osim toga, o skandaloznoj presudi Kordiću i njenim pozadinama, koja teško kompromitira ICTY i međunarodno pravosuđe, javno sam govorio i pisao više puta. Znakovito je što to nitko nije ni pokušao opovrgnuti ili dovesti u pitanje, jer je slučaj potpuno dokumentiran i jasan. Za sada postoji samo šutnja, ali i šutnja je govor.

Na mrežnim stranicama ICTY-a je dostupan A/V zapis i transkript cijelog mojeg višednevnog ekspertnog svjedočenja, uključujući i dio o skandaloznoj presudi Kordiću, pa ovdje nema potrebe detaljizirati.

Prema tome, sve navedeno je lako provjerljivo.

Zbog toga, javno pozivam g. Ch. Schmidta da se upozna s navedenim i da se javno ispriča D. Kordiću, te da kao institucija pokrene revizijski postupak te presude.

Jedino na taj način može, barem donekle, vratiti teško narušeno povjerenje u sebe kao osobu i međunarodnu instituciju, te će tako napokon početi pridonositi suočavanju s istinom o prošlosti i stabilizaciji BiH kao društvene zajednice i države” – napisao je u svojem osvrtu prof. Jurčević