Foto: N1

Jutros je održana konferencija za medija Stožera civilne zaštite.

Beroš izjava:

– U odnosu na jučer u 16 sati broj novih pozitivnih bolesnika je 39, što je ukupno 63 nova bolesnika u zadnja 24 sata. I dalje držimo situaciju pod kontrolom, nema eksponencijalnog rasta. To je od iznimne važnosti. Ukupno je testirano 3958 sumnjivih bolesnika, a od toga samo jučer je izvršeno 566 testiranja. Na respiratoru imamo 14 bolesnika, 8 u klinici Fran Mihaljević, 3 u Osijeku, te po jedan u Rijeci, Splitu i Dubrovniku. To je 3 posto bolesnika na respiratoru od ukupnog broja, a to je još jedna zadovoljavajuća vijest. Većina pacijenata na respiratoru su ili starije životne dobi ili sa drugim kroničnim bolestima. Svi testirani u KBC Sestre milosrdnice su negativni.

Beroš o donacijama:

– Potrebno je prije donacija kontaktirati ljude koji se time bave da bi pravilno rasporedili te resurse. Time se bavi dr. Maja Grba-Bujević stoga molim da nju kontaktirate. Jučer su se počele prikupljati grijalice za kamp u Dubravi, a to nije potrebno jer su ti šatori grijani. Stoga vas molim da vašu dobrotu i najbolju namjeru kanaliziramo upitom što nam u ovom trenutku najviše treba a to najbolje zna dr. Maja Grba-Bujević.

Capak izjava:

– Imamo 19 liječnika specijalista koji su pozitivni, 6 specijaliznata, 7 medicinskih sestara i tehničara i 2 stomatologa. Dobni prosjek oboljelih je 49 godina. U samoizolaciji je 18601 ljudi, 2437 kontakata koje intenzivno epidemiološki nadziremo, 546 zdravstvenih djelatnika koji su u samoizolaciji.

Capak o proizvodnji briseva:

– Imunološki zavod i HZJZ proizvode transportne podloge i briseve koji će nam omogućiti da naše tzv. COVID ambulante u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i zdravstvene ustanove na terenu raščiste pojedina žarišta. Dnevno možemo oko 20 tisuća takvih podloga proizvesti. U ovom trenutku možemo pokriti čitav teritorij RH sa dovoljnim brojem briseva. U ovom trenutku problem je manjak osposobljenih ljudi sa punom zaštitnom opremom. Na tome se intezivno radi.

Božinović izjava:

– Izvanredna situacija postaje redovita, ali mjere i odluke koje donosimo očekujemo da će davati rezultate. Svi koji nisu u nužnim službama moraju polako usporavati ritam, kako bi se resursi i energija sačuvali za zdravstvene radnike, policiju, trgovine, zaštitare i sve ostale. Poruka građanima je: vi budite doma, neka to bude vaša zadaća, a mi smo tu da radimo sve što je moguće da držimo sve pod kontrolom.

Nikola Milina, ravnatelj policije, izjava:

– Jučer smo dobili potvrde epidemioloških službi da imamo prva dva slučaja policijskih službenika koji su zaraženi koronavirusom. Želim istaknuti kako su policijski službenici od prvog dana najveća potpora sustavu i stalno su izloženi različitim događajima, tako da smo u suradnji s epidemiološkim sustavom stalno provodili i zdravstvene mjere. Sada imamo oko 90 policijskih službenika u mjerama samoizolacije.

Markotić o bolesnicima na respiratoru:

– Pacijenti koji su na respiratoru su ili starije životne dobi, a njih 80 posto od ranije imaju druge kronične bolesti. To sve je u skladu sa do sada poznatim informacijama iz svijeta. Prosječna dob tih pacijenata je oko 62 godine. Razlog toj nižem dobnom prosjeku je taj što je većina oboljelih uglavnom mlađe osobe koje su radile ili rekreativno boravile u inozemstvu. Za dalje očekujemo kako će među teže oboljelima rasti postotak osoba starije životne dobi. Zato još jednom molim i upozoravam da svi pomognemo osobama starije životne dobi da se ne kreću vani, a pogotovo u trgovine i slična mjesta. Trenutno je jedna od pacijenata koji su na intenzivnoj srbi kritičnije.