Kad oglašivači uređuju medije: Večernji list obrisao tekst o Pevexu!

0
Foto: Screnshot Večernji list

Iako su hrvatski mediji slobodniji nego što su bili proteklih godina, oni su sve manje podložni utjecaju političara, a sve više utjecaju oglašivača. O najvećim oglašivačima i dalje se uglavnom u nacionalnim medijima, osobito dnevnim novinama, ne piše ništa loše – javlja portal Direktno

Najnoviji primjer je tekst portala Direktno oko bračnog para Pevec. Zdravko Pevec potvrdio je, naime, za portal Direktno da je Zavod za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske donio rješenje prema kojem Mario RadićPavao Vujnovac i Jurica Lovrinčević ne smiju koristiti ime i žig Pevex!.

Vijest portala Direktno o tome prenijeli su gotovo isključivo regionalni i manji portali, dok vodeći hrvatski mediji o tome nisu napisali ni slova. Izuzetak je Večernji list koji je objavio tekst i potom ga obrisao! Evo i dokaza.

Za komentar smo u utorak upitali i Pevex, no iz tvrtke i dalje šute za portal Direktno. Najprije smo dobili informaciju da su svi prisutni na sastanku, nakon toga da se javimo na mail pr@pevex.hr što smo i učinili. Rečeno nam je da ćemo odgovor dobiti, no prošlo je gotovo 24sata – odgovora nema. Dakle, kada se pošalje novinarski upit na to se ne odgovara, a kada pojedini mediji objave nešto što nije u interesu tvrtke, zovu se direktori, glavni urednici, marketing i slično, da se ne bi narušila, već ionako narušena slika o poduzeću.

Pevex nije jedini primjer nedodirljivosti u nacionalnim hrvatskim medijima, osobito tiskanima. Takav status ranije je uživao Agrokor Ivice Todorića, a u posljednje vrijeme ENNA/PPD grupa Pavla Vujnovca koji je isto tako i najveći dioničar Pevexa.

Hrvatsko novinarsko društvo o prevelikom utjecaju oglašivača na medije je često govorilo.U srpnju ove godine, podsjetimo, održana je konferencija za medije HND-a na kojoj se govorilo upravo o toj temi. 

Posebno su se osvrnuli na ”nestanak” već objavljenih tekstova o izlaganju saborske zastupnice Sandre Benčić, koja je upozorila na mogući sukob interesa u privatnim poslovima djelatnika Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) s Prvim plinarskim društvom (PPD) na čelu s Pavlom Vujnovcem.

Vijest o izlaganju Sandre Benčić prva je objavila državna agencija Hina. Rutinski su je prenijeli mediji koji i inače prenose Hinine informacije da bi potom netragom nestala s njihovih portala. Redom su ostajali samo linkovi na portalima 24 sata, Večernjeg lista, Nacionala…, ali bez dostupnih tekstova pa se logično postavlja pitanje je li na njih reagirao netko kome ne odgovara da se piše i govori o zakučastim nekretninskim vezama pripadnika SOA-e, poduzetnika povezanih sa šefom PPD-a i desne političke stranke.