Kada djeca očekuju da će ih boljeti, boli ih više

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Pedijatri svojim malim pacijentima ne čine uslugu kada im sućutno najave da će ih ubod injekcije samo malo zaboljeti, pokazala je američka studija.

Djeca bol osjećaju intenzivnije kada ga očekuju, što je fenomen koji je dosad bio poznat u odraslih, pokazalo se u studiji, prvoj takve vrste, koju je vodila psihologinja Kalina Michalska s Kalifornijskog sveučilišta (UC).

U istraživanje je bilo uključeno dvadesetero zdrave djece, dvedesetero s tjeskobnim poremećajem i 23 zdravih odraslih osoba.

Na kožu im je nanesena mast koja izaziva osjećaj vrućine. Kada nisu znali o čemu se radi, osjećaj intenziteta ocijenili su “umjerenim”.

U drugom pokušaju, iako im je aplicirano isto sredstvo, a upozoreni su da će ih “samo malo zaboljeti”, sve tri skupine ocijenile su intenzitet boli snažnijim.

Rezultati su objavljeni u časopisu Psychosomatic Medicine.

“Ustanovili smo da je u obje skupine djece, i zdrave i tjeskobne, na osjećaj boli utjecala spoznaja da će ih boljeti”, rekla je Michalska, prenosi N1.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Vidović Krišto i Vrkljan o dolasku Pupovčevih birača, koroni i testovima..

PISMO PLENKOVIĆU ZBOG NJEGOVOG PRIVILEGIRANJA PUPOVČEVIH BIRAČA I DISKRIMINIRANJA HRVATSKIH I EU GRAĐANA Poštovani gospodine Plenkoviću, Sa zaprepaštenjem smo primili vijest...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img