13 C
Split

Kako će internetski promet izgledati u narednih 5 godina?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Internetski promet će se promijeniti u sljedećih 5 godina. Video promet bi se trebao učetverostručiti, a gaming porasti čak 9 puta. Dramatični porast pogodit će i brzinu prijenosa informacija. Predviđanja su zaista zanimljiva.

Cisco predviđanja

Do 2022. će se više internetskog prometa napraviti u globalnoj mreži nego u sve 32 godine od nastanka interneta do danas.

Tako barem tvrdi Cisco, američka multinacionalna tehnološka kompanija. Oni na proizvodima za računalne mreže godišnje zgrću milijarde dolara pa možda i ne bi trebalo olako odbacivati ono što kažu.

U ovom poslu su od samih početaka interneta. Još su 1984. Len Bosack i supruga Sandy Lerner, zaposlenici stanfordskog sveučilišta, poželjeli izmijeniti email poruke. To im nije uspjelo zbog tehničkih nedostataka pa su jednostavno izumili multiprotokolarni usmjerivač.

Vjeruju da će se za manje od 5 godina čak 60% stanovnika svijeta koristiti internetom. Online će biti prisutno 28 milijardi uređaja i veza. Sami video materijali će činiti 82% svog IP prometa.

Veze između strojeva, VR i AR

Između ostaloga, u Ciscu očekuju kako će do 2022. više od polovice veza biti između strojeva. Prošle je godine takvih machine-to-machine veza bilo 34%. Što znači da će broj povezanih uređaja narasti sa 6,1 milijarde na čak 14,6 milijardi, prenosi Geek.hr.

Video promet bi se trebao istovremeno učetverostručiti, a gaming narasti čak 9 puta i činit će 4% ukupnog IP prometa.

Predviđa se i veliki rast virtualne (VR) i proširene stvarnosti (AR). Taj promet će iznositi 4,02 eksabajta mjesečno. Treba napomenuti da je još lani iznosio 0,33 eksabajta.

Uz rast prometa, Cisco također očekuje kako će se globalna brzina prijenosa informacija žicom ubrzati sa sadašnjih 39 Mbps na 75,4 Mbps. Prosječna brzina Wi-Fi veza će narasti s 24,4 Mbps na 54 Mbps, a brzina mobilnih veza će se utrostručiti s 8,7 Mbps na 28,5 Mbps.

Cijelu “prognozu” pročitajte ovdje.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Franić bi uklonio spomenik HOS-u za kojeg su glasali SDP-ovci

Odgovarajući na izravno pitanje voditelja RTL-a, kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Ante Franić rekao je da bi uklonio sve što vrijeđa...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img