13 C
Split

Sadnja krumpira u plasteniku – što treba znati?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Proizvodnja krumpira u zaštićenim prostorima u posljednje vrijeme zauzima sve veće površine, jer povrćari na tržište izlaze s mladim krtolama krumpira već tijekom proljeća (travanj i svibanj). Ovisno od planiranog plasmana, planira se i rok sadnje. U mnogim plastenicima već sada se odvija sadnja krumpira, a njegova prva prodaja kreće krajem travnja. Međutim, kako objašnjava savjetodavka Jelena Stojiljković, za taj vid proizvodnje treba birati sorte koje se odlikuju kraćom vegetacijom.

Koristiti zdrav i kvalitetan sadni materijal

Krtole se prije sadnje obavezno naklijavaju. To se radi u prostorijama u kojima ima dovoljno svjetlosti, a temperatura je 12-15°C. Za sadnju se mora koristiti isključivo zdrav i kvalitetan sadni materijal. Stojiljkovićeva napominje da nije preporučljivo uzimati sitnije krtole iz prethodne godine, zbog opasnosti od prenošenja biljnih bolesti. Za proizvodnju mladog krumpira važna je kvaliteta krtola ranih sorti, zato što se za tu namjenu uglavnom koriste sorte kraćeg perioda vegetacije.

Bitna odlika u proizvodnji krumpira je to što on u različitim uvjetima brže ili sporije rađa. To se, naravno, odražava na značajan pad prinosa. Zdrav sadni materijal za proizvodnju krumpira je jako važan, jer se tako postižu visoki prinosidobre kvalitete. Upotreba kvalitetnog i zdravog, sortnog sjemena, uz primjenu ostalih agrotehničkih mjera u optimalnom roku pozitivno se odražava na dobivanje visokih prinosa.

Posebnu pažnju je potrebno posvetiti naklijavanju sjemenskog krumpira i to neposredno prije sadnje. Naklijavanje je proces tijekom kojeg krtola krumpira, poslije faze fiziološkog mirovanja, prolazi niz procesa u kontroliranim uvjetima da bi dala zdravejake klice. Naklijale krtole imaju čitav niz prednosti u odnosu na one koje nisu podvrgnute procesu naklijavanja. Na taj način se dobivaju krtole čija je klijavost 100%. Krumpir niče ranije, a nakon nicanja odmah dolazi do ukorjenjivanja, te bržeg i ujednačenijeg rasta.

Za proizvodnju mladog krumpira birati sitnije krtole

Prostor u kojem se odvija naklijavanje mora biti suh. To znači da u njemu ne smije biti vlage po zidovima, ali mora postojati i mogućnost prozračivanja. Za proizvodnju mladog krumpira treba birati sitnije krtole, jer one daju manji broj stabljika, a to doprinosi ranijem vađenju mladog krumpira. Obično za naklijavanje treba planirati 30-35 dana za vrlo rane i rane sorte.

Sadnja pripremljenih krtola obavlja se u dobro pripremljeno i pognojeno zemljište. Zaštitu krumpira treba bazirati na preventivnim mjerama, koje podrazumijevaju prije svega, upotrebu zdravog sadnog materijala i primjenu pune agrotehnike (prvenstveno primjena plodoreda). Kemijska zaštita za taj vid proizvodnje prema tvrdnjama stručnjaka nije poželjna, piše agroklub.com.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Franić bi uklonio spomenik HOS-u za kojeg su glasali SDP-ovci

Odgovarajući na izravno pitanje voditelja RTL-a, kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Ante Franić rekao je da bi uklonio sve što vrijeđa...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img