13 C
Split

Kako čuvati krumpir tijekom zime

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Tijekom zime krumpir je povrtna vrsta koja se često nalazi na našem jelovniku. Da bismo ga koristili tijekom zime krumpir treba biti uskladišten u optimalnim uvjetima, jer su krtole zbog svog sastava idealna podloga za razvoj mnogih oboljenja. Veliki sadržaj vode, do 90%, i škroba čine krtole podložnim napadu gljivica i drugih mikroorganizama. Skladište u kome čuvamo krtole treba biti suho, bez suvišne vlage, s povoljnom temperaturom i dobrom ventilacijom koja osigurava odvođenje suvišne vlage i dotok svježeg zraka bogatog kisikom.

Uvjeti dobrog skladištenja

Krtole koje smo odabrali za čuvanje tijekom zime trebaju biti fiziološki zrele, očišćene, prosušene, da su odvojene sve oštećene krtole i krtole sa simptomima bolesti i napada štetnika. Ovo će spriječiti širenje bolesti s oboljelih na zdrave krtole. Za skladištenje odabrati najbolje krtole, a sve lošije potrošiti u što kraćem periodu i čuvati ih odvojeno od krtola koje smo odvojili za zimu. Ne uzimati za dugotrajno čuvanje suviše male krtole.

Odabrati sortu krumpira koja je pogodna za dugotrajno čuvanje. Rane sorte krumpira mogu se uspješno čuvati do studenog. Krtole ovih sorti počinju brzo gubiti vlagu i kvalitetu. Za čuvanje odabrati kasne sorte s nešto većim sadržajem suhe tvari u krtolama.

Prostorije za skladištenje krumpira trebaju osigurati optimalne uvjete čuvanja. Skladište treba biti tamno, a temperatura zraka od 7 do 10°C. Ako je temperatura u skladištu ispod 3°C krumpir će dobiti slatkast okus zbog  povišenog sadržaja šećera. Vlažnost treba biti visoka od 90 do 95%. Skladište mora imati dobar ventilacijski sustav koji osigurava stalnu cirkulaciju zraka, odvođenje ugljičnog dioksida i dovođenje zraka bogatog kisikom. Ako ne postoji sustav ventilacije dobro je svakih 7 do 15 dana obaviti provjetravanje prostorije.

Može li se krumpir čuvati na balkonu?

Krumpir možemo skladištiti u podrumima, na balkonima, ali je važno obratiti pažnju na uvjete skladištenja. Krtole krumpira nikako ne smiju biti izložene niskim temperaturama, jer su zbog velikog sadržaja vode podložne brzom zamrzavanju nakon čega krumpir više nije za upotrebu.

Krtole uskladištiti u tamnom prostoru. Nedostatak osvjetljenja će spriječiti pojavu zelenih krtolakoje nisu pogodne za jelo.

Nemamo li drugi izbor i krumpir čuvamo na balkonu, terasi onda je najbolje napraviti skladište od dvije drvene kutije. Jedna treba biti veća i u nju se stavlja manja drvena kutija. Između kutija treba biti izolacijski materijal koji će spriječiti da temperatura u unutrašnjosti manje kutije bude ispod 5°C. Razmak između dna i zidova kutija treba biti najmanje 5cm, a kao izolacijski materijal može poslužiti piljevina ili suvremeni izolacijski materijali neškodljivi za hranu.

Bolesti krtola krumpira – prepoznajte na vrijeme

Najveći broj bolesti krtola krumpira koja se javljaju u skladištu dospijevaju s polja na zaraženim krtolama. Plamenjača, krastavost, trulež krtola krumpira su najčešća oboljenja.

Krastavost krumpira izaziva gljivica Actinomyces (Streptomyces) scabies. Simptomi se pojavljuju na površini krtole u vidu mjehurića koji pucaju i formiraju se plitke kraste. Osim što umanjuje tržišnu vrijednost ova bolest utječe na mogućnost čuvanja krtola. Kraste postaju ulazna vrata za ulazak drugih mikroorganizama koji izazivaju truljenje krtola.

Trulež krtola krumpira izazivaju razni uzročnici, a najčešće je izaziva bakterija Erwinia carotovora subsp. caratovorum. U povoljnim uvjetima bolest se u skladištu vrlo brzo širi. Krtole postaju mekane, vodenaste i sluzave. S ovakvih krtola dolazi do curenja vodenastog sadržaja, a bakterija se širi na zdrave krtole. Bolest se prepoznaje i po neugodnom mirisu koji se širi.

Suha trulež krtola krumpira ili fuzarioza javlja se tijekom cijelog perioda skladištenja, a kako vrijeme odmiče bolest se sve više širi među krtolama. Najugroženije su krtole oštećene tijekom vađenja i transporta. Prvi simptomi na krtoli su pojava tamnih mrlja. Kako se infekcija širi na tkivu se javljaju promjene u vidu smežuravanja  ispod kojih se stvara bjeličasta micelija umjesto tkiva koje odumire. Porastom temperature u skladištu bolest se brzo širi.

Plamenjača krumpira koju izaziva gljivica Phytophthora infestans je još jedno oboljenje koje dospijeva s polja. Najčešća i vrlo opasna bolest krumpira. Napadu gljivice podložni su svi dijelovi biljke. Na krtolama se simptomi javljaju poslije 20 dana od skladištenja. Širenju bolesti pogoduje visoka vlažnost i temperatura zraka. Na krtolama se pojavljuju smeđe, vodenaste mrlje koje se šire i zahvaćaju cijelu krtolu. Zaražene krtole brzo propadaju, piše agroklub.com.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Alkoholiziran vozio auto bez dvije gume: Policija objavila slike

PU vukovarsko-srijemska izvijestila je da su policijski djelatnici u Mirkovcima, predgrađu Vinkovaca, zaustavili 44-godišnjeg muškarca koji je s 2.23...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img