Kada je prehrana djece u pitanju, ona bi trebala biti raznovrsna i svakako uključuje i povrće. Međutim, problem nastaje kada djetetu ponudite neku vrstu povrća, a ono uporno odbija.

Rješenje problema je u izboru. Ako ponudite djetetu više vrsta povrća možete utjecati na njih da budu manje izbirljivi kada je hrana u pitanju, pokazuju istraživanja.

Australski znanstvenici promatrali su 32 djece, uzrasta od četiri do šest godina, koja su konzumirala manje od dvije porcije povrća dnevno. Neki su djeci nudili brokule tri puta tjedno tijekom pet tjedana, dok su drugi djeci nudili brokulu, tikvice i grašak.

Tri mjeseca kasnije, oni kojima je bilo dano više vrsta povrća, vidjeli su da im se unos povrća udvostručuje, od prosječno 0,6 obroka dnevno, na 1,2. Suprotno tome, kod djece kojoj je ponuđena samo brokula, unos povrća se nije povećao.

Iako 1,2 porcije dnevno nije dovoljno, znanstvenici se nadaju da je njihova studija pokazala da je “strategija pružanja raznovrsnog povrća uspješnija u povećanju unosa u odnosu na onu u kojoj se nudi samo jedna vrsta povrća”.

Studiju je provela vladina agencija “The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation” u Canberri. Autorica studije dr. Astrid Pelman i njezin tim nadaju da će dodatna istraživanja potvrditi njihova otkrića.

Djeca su veoma izbirljiva kada je hrana u pitanju, a mnogi mališani posebno ne vole gorak okus povrća poput špinata, kelja i brokule.

Konzumiranje svježeg povrća veoma je važno za razvoj djece. Četvorogodišnjacima se preporučuje da 35 posto hrane koju uzimaju bude upravo povrće, prenosi N1.

Iako djeca mogu tvrditi da ne vole povrće, preferencije prema hrani uglavnom su naučene, a djetinjstvo je presudna faza, napisali su istraživači u časopisu “Journal of Nutrition Education and Behavior”.