Foto: Pixabay

Što zapravo znači da je Milijan Brkić neovlašteno presretao računalne podatke, za što je njega, brata mu Jozu, te Franju Vargu i Blaža Curića kazneno prijavila policija?

“Prema onome što smo pročitali iz policijskog priopćenja, da su oni na neki način stekli kontrolu ili mogućnost uvida u mejl boxove bivše supruge, još nekakve druge žene i tako dalje”, kazao je komunikacijski savjetnik, Marko Rakar.

No, stručnjaci misle da je malo vjerojatno da je bilo Milijan Brkić, bilo itko drugi iz te ekipe, pritom uložio veliki hakerski trud.

Često se događa da osoba otprije zna lozinku

“Tu mi zapravo ne govorimo o kaznenim djelima koja se rade na način da morate iskoristiti neku ranjivost ili nekog administratora, nego se vrlo često radi o tome da jedna ili druga osoba otprije imaju lozinku za e-mail, najčešće te osobe to zaborave i onda im netko kontinuirano čita mejlove ili lak i nekakve poruke”, rekao je konzultant za informacijsku sigurnost, Alen Delić.

Policija sumnja da je drugi čovjek HDZ-a poticao Franju Vargu da nadzire komunikaciju njegove bivše supruge Karmen, navodno i jednu Brkićevu prijateljicu. No, sudeći po svemu što se dosad povezivalo s Vargom, od izrade smiješnih lažnih SMS-ova u aferi hotmail, do ne uništavanja dokaza kada mu je Blaž Curić dojavio da ih uništi, Vargino ionako upitno hakersko umijeće teško da je bilo presudno.

“Svi ti ljudi su imali fizičkog pristupa tim računalima koje su te gospođe koristile. Dakle, bilo računalu ili mobitelu, bili su u prilici fizički pristupiti tom uređaju. To nije isto kao da na nekom nepoznatom računalu pokušamo presresti podatke koji putuju između njega i Interneta”, kaže Rakar.

Malo osoba kažnjeno za to kazneno djelo

Za neovlašteno presretanje računalnih podataka prijeti kazna do tri godine zatvora. Policiju smo pitali koliko je osoba, otkad kazneno djelo postoji, za njega optuženo. Odgovor je – neobično malo.

Kazneno djelo Neovlašteno presretanje računalnih podataka uvedeno je kao novina u Kazneni zakon koji je stupio na snagu 1. siječnja 2013. godine. Od tada su evidentirali 11 takvih kaznenih djela.

Tko inače poželi nadzirati kretanje  supružnika ili ljubavnika, i to legalno – na raspolaganju mu je stotinjak licenciranih privatnih detektiva u Hrvatskoj. Jedan od pionira u poslu kaže kako su zakonski vrlo ograničeni.

Praćenje komunikacije putem Interneta nije legalno

“Moguće je da rješavamo i slučajeve utvrđivanja podataka, činjenica i dokaza koji se odnose na bračnu nevjeru, i to zakon dozvoljava na način da je moguća radnja pratnje, prismotre i fotografskog snimanja na javnom mjestu. Drugo ništa ne”, kazao je vlasnik detektivske agencije, Goroslav Šmaguc.

Dakle, bilo kakvo praćenje komunikacije putem Interneta, ni za one s licencom privatnog detektiva nije legalno, a kamoli nekome poput Franje Varge. Ali isto je tako moguće da vam netko upravo čita e-mailove, a da vi o tome pojma nemate.

“Može se, ali pitanje je o kakvom se e-mailu radi, gdje se nalazi, što mi konkretno želimo s njim raditi, ali u teoriji odgovor je uvijek da. Može se napraviti da nema dokaza. Kada bi to htio napraviti netko kriminalno ili maliciozno prema vama, može to napraviti i bez administratora”, rekao je Delić.

Ima još jedan bizaran moment u priči oko Brkića – iako je za policiju žrtva praćenja, njegova bivša supruga jučer je uputila apel medijima da prestanu nasrtaji na njezinu obitelj. No, kako doznaje Nacional, policija ima dovoljno materijalnih dokaza da i njezina nepotpuna suradnja neće utjecati na daljnji postupak, pišu Vijesti.hr.