Foto. Pixabay
Tko god danas ima tinejdžere, zna koliko vremena provode na društvenim mrežama, tabletima i mobitelima. Neizbježno je zapitati se utječu li tehnologije i na njihov mozak? Neki znanstvenici tvrde kako se danas moždana kora djece stanjuje, pa smo odlučili iz prve ruke doznati jesu li takve tvrdnje i istinite.

Aktualna znanstvena istraživanja pokazala su da osobe koje koriste digitalne medije, to jest često gledaju u razne ekrane, imaju tanju moždanu koru od svojih vršnjaka koji se tom tehnologijom ne koriste.
– To ne mora nužno biti loša stvar. Jedna grupacija istraživača tvrdi da tokom razvoja stanjivanje moždane kore je znak sazrijevanja određenih struktura pa bismo mogli čak reći da potencijalno ta djece određene centre određene za promatranje složenih procesa, vidnih slika, brže razvijaju, brže sazrijevaju nego njihovi vršnjaci, kazao je Goran Sedmak, pročelnik Odsjeka za razvojnu neuroznanost.

Studije na tu temu tek su pionirske pa je teško donijeti konkretan zaključak o tome kakav učinak suvremena tehnologija može imati na strukturalni razvoj mozga. Stanjivanje moždane kore zabrinjava znanstvenike jer to je dio strukture mozga u kojemu se odvijaju više kognitivne funkcije poput osobnosti, moralnih stavova, kritičkog razmišljanja. Ako se kora previše stanji, znači da je osoba izgubila bitne jedinice funkcioniranja.

Suvremene tehnologije bez sumnje utječu na način na koji i djeca i odrasli doživljavaju svijet i ostvaruju interakciju s njime.

U najranijoj dobi života korištenje suvremenih tehnologija može negativno utjecati na razvoj socijalnih vještina kod djeteta, učenje jezika, vokabulara. Ta je dob do oko druge godine života.

Važno je napomenuti i da postoje dobro didaktički razvijene igre posredovane suvremenom tehnologijom koje imaju edukativne ciljeve i djeci pružaju višestruke dobrobiti.

Suvremena tehnologija sama po sebi nije ni dobra ni loša, njeni učinci ovise isključivo o tome koliko razborito se koristi. Kurikularna reforma u Hrvatskoj među ostalim donijela je i upotrebu tableta i računala u učionice, no naši sugovornici napominju da ako se oni ne budu ispravno upotrebljavali kao alat dodatnog sadržaja, može se dogoditi da donesu više štete nego koristi, piše HRT.