Foto: Pixabay

Baš kao tijelo i mozak se s godinama mijenja, a mijenjaju se i njegove funkcije. Često dolazi do zaboravljanja, loše koncentracije i nizu drugih problema.

Kako bi mozak ostao što dulje zdrav i kako bi se usporilo starenje mozga, potrebno je poduzeti nekoliko stvari i raditi ih redovito.

Kako prepoznati starenje mozga?

Normalno je da mozak stari, a pokazatelji starenja će za svaku osobu biti drugačiji. Mogu se prepoznati po promjenama u svakodnevnom ponašanju, problemima s pronalaženjem stvari, problemima s pamćenjem ili prisjećanjem. Također, događaju se i promjene u samom mozgu, gdje se s godinama mijenja broj stanica, pri čemu stanice umiru i nikada se ne obnove.

Što uzrokuje starenje mozga?

Na starenje mozga utječe niz faktora, a neki od njih se mogu jednostavno spriječiti. Pušenje i konzumacija alkohola tako povećavaju šansu za pojavom demencije i treba ih izbjegavati. Još su tri bitna čimbenika koja ubrzavaju starenje mozga, a to su: dijabetes, kolesterol i visoki krvni tlak.

Krvni tlak i kolesterol bitno utječu na zdravlje srca, ali i na zdravlje mozga. Istraživanja su pokazala kako visoki krvni tlak utječe na lošije kognitivne aktivnosti te povećava šansu od Alzheimerove bolesti.

Kako usporiti starenje mozga?

Kako mozak ne bi ostario, treba ga redovito vježbati. Ovdje pomažu razne igre, čitanje, kao i promjene određenih životnih navika. Nabrojimo neke od njih:

1. Mentalna aktivnost

Prije svega, važno je mozak održavati aktivnim i stalno mu davati nove zadatke u obliku rješavanja križaljki, pitalica, premetaljki ili jednostavno čitati knjige i tekstove raznih tematika. Pomoći može i učenje novih stvari.

2. Tjelesna aktivnost

Osim što tjelovježbom jačamo tijelo, jača se i mozak. Omogućava se da kisik lakše dođe do dijela mozga koji je zaslužan za razmišljanje. Osim cardio treninga kombiniranog s treningom snage, veliki učinak će imati i hodanje. Pomoći mogu i određene vježbe u kojima mora raditi i mozak, kao što je na primjer ležanje na leđima i udaljavanje suprotne noge sa suprotnom rukom od tijela.

3. Prehrana

Često se kaže kako je određena hrana „hrana za mozak“, a to se pokazalo istinitim. Tako će mediteranska prehrana, orašasti plodovi, puno voća i povrća povoljno utjecati na rad mozga.

4. Vitamini

Vitamin D je važan za pamćenje, a jednako tako je važno unositi dovoljno Omega-3 masne kiseline, dovoljno vitamina B12 i po potrebi suplement ginka.

5. Dobar san i smanjen stres

Stres može negativno utjecati na mentalno zdravlje, ali može utjecati i na zdravlje mozga. Kako bi se riješilo viška stresa treba prakticirati meditaciju, manje misliti i brinuti, ali i probati s tehnikama disanja. Veliku važnost ima i kvalitetan san.

Zaključak

Dakle, s vremenom mozak stari i njegove se funkcije bitno smanjuju, a najveći krivac su pogrešne životne navike. Kako bi se usporilo starenje mozga, važno je vježbati tijelo i um, riješiti se stresa i jesti hranu bogatu vitaminima.