Foto: Pixabay

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu “Clinical Endocrinology and Metabolism”, znanstvenici sa Sveučilišta u Batu i Birminghamu otkrili su da vježbanje na prazan stomak omogućava bolju kontrolu razine šećera u krvi.

Šestotjedno istraživanje u kojem je sudjelovalo trideset muškaraca koji su bili gojazni ili imali višak kilograma usporedilo je rezultate dvije interventne grupe (koje su doručkovale prije, odnosno nakon vježbanja) i kontrolne grupe (koje nisu mijenjale stil života).

Znanstvenici su otkrili da je grupa koja je vježbala prije doručka sagorijevala dvostruko više masti u odnosu na grupu koja je vježbala nakon doručka.

Također, otkrili su da je povećano sagorijevanje masti uglavnom posljedica niže razine inzulina tijekom vježbanja.

Dr. Javier Gonzales s Odjela za zdravlje na Sveučilištu u Batu objasnio je da rezultati istraživanja ukazuju na to da promjena vremena kada jedete u odnosu na vrijeme kada vježbate može donijeti duboke i pozitivne promjene na cjelokupno zdravlje.

“Grupa koja je vježbala prije doručka povećala je sposobnost reagiranja na inzulin, što je još izvanrednije s obzirom na to da su obje grupe stekle sličnu kondiciju. Jedina razlika bila je u vremenu kada su jeli doručak”, rekao je dr Gonzales.

Tijekom šestotjednog ispitivanja znanstvenici su otkrili da su mišići iz grupe koja je vježbala prije doručka više reagirala na inzulin u usporedbi sa grupom koja je vježbala nakon doručka, usprkos identičnim treninzima i podudarnom unosu hrane.

Mišići onih koji su vježbali prije doručka također su pokazali veći porast ključnih proteina, posebno onih koji sudjeluju u transportu glukoze iz krvotoka u mišiće.

Što se tiče odgovora inzulina na hranjenje nakon ispitivanja u trajanju od 6 tjedana, grupa koja je vježbala nakon doručka u stvari nije bila bolja od kontrolne grupe.

“Mi sada trebamo istražiti dugoročne efekte ove vrste vježbanja, te istražiti hoće li i žene imati koristi na isti način kao i muškarci”, rekao je koautor dr. Grett Vallis sa Sveučilišta u Birminghamu, prenosi N1.