Kakvo nas vrijeme očekuje sljedećih dana, a kakvo u prosincu

Foto: HRT

Iznadprosječna toplina i promjenljivo vrijeme za mnoge će biti najvažnije meteorološke odlike većeg dijela novoga tjedna. Povremene mjestimične kiše bit će uglavnom na Jadranu i područjima uz njega, ponajviše u ponedjeljak i četvrtak, te za vikend, kada je vrlo velika vjerojatnost pada temperature i snijega u gorju.

Ponedjeljak – toplije, ponegdje kiša

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno oblačno, povremeno s kišom, a puhat će slabo do umjereno jugo i istočnjak. Najniža temperatura od oko 5 °C u unutrašnjosti do oko 11 °C na obali, a najviša dnevna većinom između 10 i 15 °C.

Na jugu Hrvatske povremena kiša uglavnom u drugom dijelu dana, a prije toga će biti i kraćih sunčanih razdoblja. Vjetar većinom slab istočni i jugo, uz malo valovito more. Jutarnja temperatura 10 do 12 °C, u zaobalju i oko 6 °C, a najviša dnevna na obali i otocima između 12 i 16 °C.

U nastavku tjedna – promjenljivo i relativno toplo

U utorak prijepodne na kopnu još rijetko slaba kiša, ponegdje vjerojatno i magla, zatim uglavnom suho i djelomice sunčano. U četvrtak prolazno naoblačenje uz većinom malo kiše, a više će vjerojatno pasti u subotu, kada će u gorju biti i snijega. Vjetar u srijedu u početku umjeren sjeverni, zatim ponovno južni i jugozadni, u subotu opet sjeverni, uz pad temperature. Do tada iznadprosječno toplo, ujutro samo rijetko uz mogućnost slabog mraza.

Na Jadranu će u prvom dijelu utorka mjestimice biti kiše, a zatim će se razvedravati. U srijedu će prevladavati sunčano, a u četvrtak ponovno oblačnije, uz malo kiše. Obilnija vjerojatno u subotu. Izmjenjivat će se sjeverozapadnjak i jugo, u srijedu ponedje i jaka bura, a najvjetrovitije će vjerojatno biti u subotu. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

O prosincu, zimi…

Nakon ovakve jeseni, a i podjednako iznimnog ljeta i proljeća, kao i siječnja, unatoč hladnoći veljače te uz veliku vjerojatnost ostvarenja barem prosječne temperatura prosinca – i srednja godišnja temperatura zraka bit će kao rijetko koja u povijesti. Uostalom, dosadašnji dio godine – od početka siječnja do kraja studenoga – u Gospiću i na Zavižanu je samo 2014. bio topliji nego ove godine, u Osijekudijeli 1. mjesto s 2000. godinom, a u Rijeci, Splitu, Hvaru, Dubrovniku i Zagrebu je rekordno topao. Ne samo u Maksimiru nego čak i na Griču!

Prosinac – kojekakav

Naravno, to ne znači da u prosincu nećemo imati i hladnijih dana i razdoblja! Dapače. Hoćemo! Tijekom ove subote, pa i u nedjelju, u većini će se Hrvatske nastaviti relativno hladno razdoblje s kraja studenoga. U novome tjednu slijede nam ponovno znatno topliji dani, ali već za drugi adventski vikend u gorju se znatno povećava vjerojatnost snijega.

A Bijeli Božić?

Premda bi Božić bijeli,
vjerojatno mnogi željeli,
ili barem pahulje tijekom večeri Badnje,
još je rano za prognozirati hoće li priroda činiti takve radnje.

Naravno, priče o njemu bit će sve češće – uostalom, jučer su me o njemu pitali i u ljekarni, i u pekari, i u trgovini – iako je on puuuuno češći u pjesmama, nego u stvarnosti. Za pouzdanije i podrobnije prognoze za toliko dana unaprijed još je odviše rano. No, prognoze po tjednima povećavaju optimizam za prosječnu temperaturu u tjednu uoči blagdana, uz koju bi moguće oborine mogle biti i snježne. Hoće li? Još se ne zna! Ali nada postoji, u gorju i relativno velika vjerojatnost…

Hoće li se zima svidjeti svima?

O dugoročnoj prognozi za zimu oni izdržljiviji su već moglo pročitati na kraju  “špijunskog” Meteo kutka, a podjednake zaključke o najvjerojatnije prosječno toploj zimi u većini kontinentalne Hrvatske, te malo toplijoj od prosjeka u u našem primorskom dijelu, te o vjerojatno više oborina nego što je uobičajeno u većini Hrvatske – prošlih su dana donijeli stručnjaci na međunarodnom meteorološkom skupu u Kairu- nastavku onoga održanoga prije godinu dana u Zagrebu.

Izvor: HRT