Foto: Pixabay

Mogu li učitelji biti zadovoljni svojim poslom, jesu li zadovoljni svojim statusom u društvu – odgovore na ta pitanja potražile su novinarka Sunčica Findak i njezine gošće dr.sc. Majda Rijavec s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, dr.sc. Bojana Knežević, liječnica i profesorica na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Majda Rijavec je postavila “dijagnozu” hrvatskom nastavniku: pacijent nije sretan i zadovoljan, ne možemo ga poslati ga kući, ne može se reći i da je mrtav, naprosto je u krizi, drži glavu iznad vode i hvata dah, rekla je.

Smatra da učitelji više nije autoritet. Nekad je bio autoritet učenicima, roditeljima i cijelom društvu, jer je bio osoba koja je imala u prosjeku više obrazovanje od svih ostalih, uz to je išla i materijalna situacija, koja nije bila idealna ali je bila relativno dobra. Danas je taj autoritet poljuljan, možemo pričati da je obrazovanje važno ali se dobro vidi kako se daje za obrazovanje i kako se odnosimo.

Bojana Knežević je napravila mini istraživanje o mobingu. Napravljeno je među sindikalnim povjerenicima i 36 posto povjerenika koji znaju svoja prava i znaju se zaštititi, je reklo da je u zadnjih pola godine doživjelo nasilje na radnom mjestu. Od njih 4 osobe navode da je to bilo svakodnevno i trebalo bi se istražiti dali se radi o kategoriji mobinga, smatra Knežević.

Dodala je i da nastavnici otkrivaju kako najviše nasilja doživljavaju od kolega (16 posto), zatim od ravnatelja (12 posto), nešto manje od roditelja i učenika.
Riječ je o ignoriranju stava, ogovaranju, agresivnim i verbalnim ispadima, a fizičko nasilje ta skupina nije navela, kaže Knežević.

Sanja Šprem je naglasila da akcijom Sindikata hrvatskih učitelja 2014 godine je prikupljen dovoljan broj potpisa kojim su tražili izmjene Kaznenog zakona. Izmjena je dovela do toga da učitelji koji su napadnuti ne trebaju to dokazivati privatnom tužbom nego se postupa po službenoj dužnosti.

Po podacima Ministarstva prošle školske godine – 2017 – je bilo 163 nasilničkih ponašanja – tjelesnih ozljeda, tučnjava, verbalnog ponašanja, od čega 27 tjelesnih ozljeda, posjedovanje vatrenih i drugih oružja čak 5.

Po mišljenju Majde Rijavec razloga za to je stanje u našem društvu. Općenito u društvu danas ima više nasilja. Mi smo i dalje postratno društvo i učenici vide da se puno stvari rješava nasiljem i što je još gore, to puno puta nažalost prolazi nekažnjeno. Učenici su dio tog društva i tako se ponašaju, poručila je.

Bojana Knežević je naglasila da su se u zadnje vrijeme škole pokrenule, pohvalno je što su postale mjesta nulte tolerancije na nasilje prema djeci no smatra da bi trebale postati i mjesta nulte tolerancije na nasilje prema nastavnike jer i oni zaslužuju da imaju zdravo radno mjesto, donosi HRT.