Kanadski veleposlanik ponovno u Splitsko-dalmatinskoj županiji

0

Nakon uspješno organiziranog prošlogodišnjeg Hrvatsko-kanadskog Ekonomskog foruma , veleposlanik Kanade Nj. E. Daniel Maksymiuk, je ponovno posjetio Splitsko-dalmatinsku županiju.

Veleposlanika Maksymiuka  i njegove suradnice su primili župan Blaženko Boban i zamjenik župana Luka Brčić.

– Nastavljamo izvrsnu suradnje između države Kanade i Splitsko-dalmatinske županije na svim područjima od obrane i gospodarstva do suradnje s lokalnom zajednicom. Prošle godine su i Kanadu i Splitsko-dalmatinsku županiju pogodili tragični požai koji su nanijeli ogromne materijalne štete. U obje zemlje smo svjesni da su to posljedice globalnog zatopljenja te da moramo i jedni drugi raditi na svim razinama vlasti sve što treba kako bismo u budućnosti izbjegli ovakove situacije – kazao je veleposlanik Maksymiuk. Veleposlanik je najavio i veliku biciklističku vožnju 120 kanadskih i 40 hrvatskih veterana bicilklista koji će na putu od Sarajeva do Plitvičkih jezera 12. i 13. lipnja voziti i kroz dijelove ove Županije, od Makarske do Kaštela, gdje će i on osobno sudjelovati. Danas će veleposlanik, zajedno sa županom Bobanom, u Zvjezdanom selu na Mosoru, s izviđačkim savezom Hrvatske i kanadskim skautima, najaviti što se sve planira najesen raditi na opožarenom području toga dijela Županije.

– Nakon kanadsko-hrvatskog Ekonomskog foruma u studenom prošle godine, ove godine već imamo uspješan projekt kanadskih investitora (Four seasons) na otoku Hvaru koji zasigurno ide dalje prema planu. Tu su i drugi pojekti za koje pripremamo teren, navlastito za kanadske Hrvate druge i treće generacije, voljne investirati u zemlju njihovih očeva i djedova – kazao je župan Boban te zahvalio veleposlaniku na osobnom angažmanu oko uvođenja izravnog leta između Zagreba i Toronta, šest puta tjedno, šo će olakšati putovanje Hrvata u Kanadu kao i kanadskih turista i izvandomovinskih Hrvata u Zagreb i Hrvatsku.

Župan Boban je kao saborski zastupnik predsjedao saborskim klubom  kanadsko-hrvatskog prijateljstva gdje je i upoznao veleposlanika Maksymiuka i uspostavio ovako izvrsne odnose između Županije i veleposlanstva države Kanade.