Jučer je u velikoj dvoarni splitskog FESB-a održan informativno-stručni skup „Upravljanja imovinom Splitsko-dalmatinske županije“

Otvarajući današnji skup „Upravljanja imovinom Splitsko-dalmatinske županije“, župan Blaženko Boban je u uvodnom govoru zahvalio svim ravnateljima škola kojima je SD županija osnivač, radnom timu koji je pripremio ovo savjetovanje, te stručnjacima iz tvrtki koje će raditi na ovom projektu.

Prije osvrta na današnji skup, župan je kratko podsjetio okupljene na najvažnije aktivnosti koje Županija provodi u području odgoja i obrazovanja: – Uz tri postojeća Centra izvrsnosti već na jesen krećemo s još dva nova CI, jer se takav način rada s nadarenom djecom pokazao izvrsnim. Osim toga, učenici sedmih i osmih razreda osnovnih te prvih i drugih razreda srednjih škola su uključeni u program EDIT u okviru šireg županijskog projekta ICT županija jer smo prepoznali važnost informatičke struke za pokretanje novih poslova. Kako su me izvijestili, na području Županije trenutno radi 1400 informatičkih stručnjaka a na tržištu ima mjesta za bar 5000 njih – kazao je župan te naveo primjer regije Košice, koja  je otprilike iste veličine i ima jednak značaj u Slovačkoj kao i SDŽ u Republici Hrvatskoj, a u kojoj radi 12 tisuća IT stručnjaka. Socijalna dimenzija županijskih demografskih mjera se očituje u nabavci udžbenika za sve osnovnoškolce u školama u kojima je županija osnivač, a načelnici i gradonačelnici koji mognu osigurati sredstva u svojim općinskim i gradskim proračunima, će nastojati pomoći djeci i roditeljima u nabavci radnih bilježnica.

– Ne biste vjerovali, danas na području županije, imamo 153 školska objekta izvan funkcije. Prošla su vremena Vice Buljana – našalio se župan – koji bi se u svoje vrijeme „zametnuo“ pršutom i demežanom vina odlazeći u Zagreb po novce. Vi se danas jednostavno morate  pripremiti za povlačenje sredstava iz EU fondova, za što je preduvjet registrirati i legalizirati imovinu, pripremiti projekte i krenuti u energetsku i svaku drugu obnovu, rekonstrukciju ili izgradnju školskih objekata.  Zato danas ovdje apeliram, upućujem  molbu svima koji nisu još legalizirali školske objekte da do roka (30. lipnja ove godine) započnu proces legalizacije, a za sve drugo se mogu obratiti stručnim službama Županije i našoj razvojnoj agenciji – naglasio je župan ponavljajući da je energetska obnova pet škola bila moguća jer su imali „čiste papire“.

Župan je na kraju svog obraćanja istaknuo da ipak ekonomska isplativost, profitabilnost ne smije biti jedini kriterij, jer ako bismo vodili računa isključivo o profitabilnosti onda bi naša ionako raseljena mjesta postala opustošena, a napušteni školski objekti potpuno devastirani.

Sastanak je moderirao županijski pročelnik UO zajedničkih poslova Damir Gabrić, a više o samom projektu „Upravljanja imovinom SDŽ“ govorila je zamjenica voditelja projekta Ana Marija Bralić. Nakon njih, zanimljivo izlaganje o važnosti transparentnog upravljanja imovinom, klasifikaciji i procjeni vrijednosti imovine, mogućnostima zarade iz alternativnih izvora, te o samom Registru nekretnina, okupljenima je predstavio Rade Ignjatović iz tvrtke LibusoftCicom.