Karamarko o oskvrnutom muralu heroja Domovinskog rata: ‘Ogorčen sam, ovim činom poslana je poruka’

  0
  Foto: Screenshot

  Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko reagirao je na skandalozan čin nepoznatih počinitelja koji su oskvrnuli mural nacrtan na mjestu pogibije hrvatskoj heroja Mile Blaževića Čađe u Strugi Banskoj, na Banovini.  

  Mural jednom od najvećih heroja domovinskog rata unakažen je iscrtanim četničkim oznakama na čelu. Zbog skrnavljenja murala ogorčen je veći dio hrvatske javnosti, a jedan od onih koji taj čin smatraju neoprostivim je, među ostalim, i Tomislav Karamarko. 

  “Ogorčen sam… To nije samo oštećenje zida, crteža ili imovine. Ovim činom poslana je poruka. Ovo se nije smjelo dogoditi. Odnosno, nije se smjelo dopustiti da se stvori atmosfera u kojoj itko poželi učiniti nešto takvo. Očekujem da policija obavi svoj posao”, kazao je za Dnevno Tomislav Karamarko, koji podcrtava da je za njega sudbinu ovoga heroja posebno značajna, stoga i s njegovom obitelji njeguje poseban odnos.

  Naime, obljetnica smrti ovoga značajnog heroja sve do stupanja Tomislava Karamarka na čelo MUP-a odvijala se na lokalnoj razini. Upravo zahvaljujući njemu, sjećanje na Čađu podignuto je na državni nivo, a on sam neizostavno svake godine, u potpunoj privatnosti, posjećuje Čađinu obitelj i mjesto njegova stradavanja.

  “Njegova supruga, kći i sin su jedna divna obitelj, potpuno svjesna da su im životi sačuvani zahvaljujući njihovom suprugu i ocu. Mislim da oni shvaćaju da su motivi mojih dolazaka na mjesto tog herojskog čina puno više od kurtoaznih dolazaka i dolazaka ‘radi reda’. Za mene je odlazak u Strugu Bansku nešto kao moje malo, privatno hodočašće”, kazao je Karamarko. 

  Podsjetimo, Mile Blažević Čađo žrtvovao je vlastiti život da bi spasio svoje susjede i prijatelje. Srbi su 26. srpnja 1991. pokrenuli akciju “Žaoka” kojom su namjeravali zauzeti cijelu Banovinu i Pounje do 27. srpnja. Kada su krenuli s osvajanjem mjesta Struga Banska, Čado, redarstvenik iz sastava 2. A brigade Gromovi, bacio se, opasan eksplozivom, pod oklopno vozilo okupatora. Tim je činom spasio mnoge živote, no, nažalost, u eksploziji je poginuo i on sam. 

  Anita M