Kazahstan u plamenu: Režim pada, vladar u bijegu, na ulicama kaos. Intervenirat će Rusija?

0

U nekadašnjem glavnom gradu Almatiju (bivša Alma Ata) razjareni prosvjednici ruše Nazarbajevljeve spomenike

Predsjednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev obratio se za pomoć Organizaciji dogovora o kolektivnoj sigurnosti, neku vrstu postsovjetskog NATO-a pod kapom Moskve. Prorežimski mediji optužuju da iza prosvjeda stoji SAD i još neki strani centri moći (Bijela kuća je takve izjave nazvala glupošću), a prosvjednike se naziva teroristima, koji ugrožavaju integritet i cjelovitost zemlje.Naime, Tokajev smatra da je zemlja podvrgnuta „agresiji izvana“.Čini se da je samo u nekoliko dana žestokih prosvjeda (počeli 3. siječnja zbog poskupljenje autoplina) režim u Kazahstanu pao!

Dugogodišnji Elbasi – vođa nacije – Nursultan Nazarbajev koji je na vlasti od 1989. godine (povukao se s mjesta predsjednika 2019. ali je i dalje bio vladar iz sjene) sprema se, ako već i nije, napustiti zemlju! Radio Eho Moskve objavio je kako je Nazarbajev, spreman napustiti zemlju, zbog “odlaska na liječenje”.

Tu informaciju radio je dobio od izvora u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, a nije isključeno da je Nazarbajev već i pobjegao iz države.

U nekadašnjem glavnom gradu Almatiju (bivša Alma Ata) razjareni prosvjednici ruše Nazarbajevljeve spomenike, zauzeli su niz državnih zgrada pa i gradsku upravu, ali i tamošnji međunarodni aerodrom. Radio ne navodi gdje bi to na “liječenje” otputovao Nazarbajev, ali vjerojatno se radio o nekom od ruskih “lječilišta”

Isključen internet

Mediji javljaju kako se ne zna što će biti s letovima za Minsk i Moskvu, a iz tih gradova već su obustavili svoje letove prema Kazahstanu. U zemlji je nekoliko prorežimskih tv postaja prestalo s radom, a studiji nekih od njih su pobunjenici uništili, dok su zaposlenici bježali pred razjarenim pobunjenicima.

Prosvjednicima su se pridružili i radnici najvećeg metalurškog zavoda u Kazahstanu u gradu Balkaš. Prosvjedi se šire zemljom, a u Kazahstanu je isključen internet, a ne radi ni mobiteli.

Deseci tisuća ljudi izašli su na prosvjede koji su ubrzo poprimili političke obrise, zabranjeni opozicijski pokret Demokratski izbor pozvao je svoje pristaše da izađu na ulice, a policija ih brutalno rastjeruje uz pomoć gumenih metaka i suzavca. Došlo je i do žestokih sukoba, pogotovo u gradu Almatiju. Ozlijeđeno je stotinjak policajaca i više od 500 demonstranata, a najmanje toliko ih je i privedeno.

Ivica R /Foto: screenshot YouTube

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here