Foto: Screenshpt YouTube

Predsjednica Laburističke stranke i kćer Fikreta Abdića, Elvira Abdić Jelenović reagirala je na govor imama gradske džamije u Velikoj Kladuši kazavši da poslati prigovor Islamskoj zajednici BiH.

Kako je navela u videosnimci koja je objavljena na Facebooku, hodža je kazao da je nedopustivo izvan i u blizini džamije jesti svinjetinu i piti alkohol. Također ona tvrdi da je na istom događaju hodža rekao da se ljudi, koji nisu okrenuti džamiji, vjerojatno drogiraju.

‘Borim se protiv onih koji BiH vide kao džamahiriju. Ne želim živjeti u džamahiriji, želim živjeti u državi u kojoj je normalno da postoje vjernici i nevjernici, u kojoj je normalno da dođete na ispraćaj i muslimanu i Srbinu i Hrvatu’, navela je u objavi u kojoj stoji ispred kladuške džamije, prenosi Klix.ba.
Istaknula je da će zbog izjava hodže Mujkića pozvati i Islamsku zajednicu BiH da reagira.
‘To su teške optužbe za nekog tko je vjerski službenik. Ne vjerujem da je to stav Islamske zajednice BiH stoga ćemo im se obratiti s prigovorom protiv ovog čovjeka’, rekla je, prenosi Tportal.

Smatra da je hodžina izjava ekstremistička.

‘To što je hodža rekao danas, to je ono što misle ovi koji su ekstremi i koji žele promijeniti našu kulturu i običaje. Ja kao rođena Kladušanka koja pamtim davna vremena, uvijek su ljudi u Velikoj Kladuši pili alkohol i jeli svinjetinu. Tako da zna to i taj hodža’, poručila je.

U opisu objavljenog videa napisano je i da nije rijetkost da su hodže u BiH u službi politike.

‘Jedan od njih, danas je zgrozio sve prisutne i to pričom o Kladuškom ljetu, Laburističkoj stranci i ljudima koji su dopustili da se u centru Velike Kladuše pije alkohol, jede svinjetina, pušta glazba i ponaša suprotno pravilima Islama. Objašnjavajući kako u Unsko-sanskom kantonu živi preko 99 posto muslimana, osvrnuo se na neznatan broj onih koji to nisu, a podržavaju ‘haram’ i kako nije dovoljno samo zvati se Muhamed ili Nermin već se mora biti okrenut džamiji i vjeri, te klanjati pet vakat namaza. U protivnom, nisi Musliman i podložan si ovisnosti od narkotika”, navedeno je.

Poručili su kako su izjave imama smišljene da javno pozovu na linč članova Laburističke stranke.