Foto: Snimka zaslona YouTube

Nekada je bio ključni lider Zapadnog Balkana, a sada je postao “lutkar iz Beograda”. Upravo je tom riječju, “lutkar”, utjecajni njemački Spiegel opisao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Što se dogodilo s “nikad boljim” njemačko-srpskim odnosima i kako je Vučić “kompenzirao” gubitak njemačke podrške?

Bilo je to sretno vrijeme. Savezna kancelarka Angela Merkel bila je neupitni lider Europe, a Aleksandar Vučić “zlatni dečko” u njemačkoj geopolitičkoj orbiti. Vučić je ispunio većinu obveza iz Bruxelleskog sporazuma 2013. i 2015., poslušao je Berlin u migrantskoj krizi 2015. i 2016. Zauzvrat su stigle njemačke investicije. A onda je ujesen 2021. ta era završila.

“Bilo mi je žao jutros kad je odlazila”, rekao je Vučić 14. rujna 2021. godine.

“Očito je bio iskren i znao je što slijedi. U samom Berlinu došlo je do ozbiljne promjene”, smatra Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Promjena u Berlinu vuče veze iz Hamburga. Iz tog grada dolaze njemački kancelar Olaf Scholz i utjecajni tjednik Spiegel koji Vučića sada naziva “marionetom iz Beograda” i “piromanom Zapadnog Balkana”.

“U Spiegelu su ga uživo politički secirali. Ovo je još jedan signal da su odnosi nekadašnjeg miljenika Angele Merkel i Njemačke danas u ozbiljnom padu”, smatra vanjskopolitički komentator Boško Jakšić.

Iz teksta Waltera Majera, nastavlja Dušan Janjić, osjeća se nezadovoljstvo jer Berlin, koji je zapravo bio pravi lutkar na Zapadnom Balkanu, u posljednje vrijeme gubi konce u Srbiji.

“U cijeloj ovoj igri EU i Njemačka nikako se ne snalaze. U igri ukrajinskog rata i geopolitičkih promjena”, dodaje Janjić.

U vanjskoj politici Vučić je pronašao novu geopolitičku nišu.

“Jasno je da Amerikanci sada imaju povećani interes da ojačaju svoj položaj u Srbiji, čime istiskuju njemački utjecaj. I Nijemci su prilično ljuti. Bez obzira na to što ini govori da rade zajedno i koordiniraju svoje napore, jasno je da primat imaju Amerikanci i onda se to reflektira kroz Vučića i onda dobijemo ovakav tekst”, smatra Jakšić.

Boško Jakšić i Dušan Janjić slažu se da je tekst namijenjen europskim državnicima i njemačkoj političkoj klasi.

“Svi znaju da je to poruka te ‘duboke Njemačke’. Ne toliko već iznervirani Scholz ili Zeleni, to su ovi temeljni dijelovi društva. Posao, inteligencija, financije. I zato je tekst zabrinjavajući”, kaže Janjić.

Ono što bi moglo biti opasno je da tekst iz Spiegela postane manifest njemačke vanjske politike prema Srbiji. Jer i kao drugi igrač, iza SAD-a, Berlin je još uvijek div u europskim relacijama.