Kipovi Uskršnjeg otoka: Nova iskopavanja otkrivaju nove nevjerojatne činjenice

0
12

Smješten 1300 milja daleko od kopna usred Tihog oceana, smjestio se poznati Uskršnji otok sa svojim masivnim zelenim brežuljcima i slikovitim monolitima. Kipovi s Istočnog otoka (poznatiji i kao Moai) zaokupljaju umove znanstvenika otkad su prvi put otkriveni. Nekada su se istarživači  šalili  da će, ako kopate dublje pod zemljom, biti ramena, trup i ostatka tijela kamenih divova. Što se pokazalo se sasvim istinito!

Poput toliko misterioznih stvari, pokazalo se da kipovi Uskršnjeg otoka nisu ono što su svi očekivali. Zapravo je 2012. postalo jasno da su poznate Moai glave zapravo glave kipova s torzima skrivenim duboko u zemlji!

Čini se da su kipovi Moai izgrađeni oko 1250. – 1500. pne od  strane  onih koji su tamo nekada živjeli, odnosno da su  ostaci civilizacije koja je davno prošla. Koliko god to danas  zvučalo, stotine Moai glava srušene su i poslane u Britanski muzej nakon što je kršćanstvo stiglo na ove otoke 1860-ih.
Ostale su samo glave zakopane u zemlju!

Prva ekspedicija s iskapanjima dogodila se 1919. godine, ali bila je tako loše dokumentirana da nemamo gotovo nikakve informacije o tome što se dogodilo tih dana. Godina 2012. bila je plodonosnija jer su tijekom novog iskopavanja izvedenog od strane Projekta statue Uskrsnog otoka (EISP) otkriveni brojni dijelovi rock umjetnosti zajedno s dva puna kipa Moai.

Glavni ciljevi EISP-a su očuvanje i istraživanje kipova Moai. Organizacija je godinama katalogizirala oko 1000 kipova Istočnog otoka. Nitko doista nije obraćao pažnju na njihove neobične nalaze, sve dok na početnoj stranici EISP-a nisu objavljene svježe fotografije dvaju Moaijevih ‘tijela’. Internet je napokon priznao zapanjujuće rezultate njihovog rada!

Među fotografijama bili su prikazi nekih doista osebujnih ‘tetovaža’ na poleđinama kipova. Sačuvani su zbog skrivanja duboko pod zemljom, sigurni od razorne moći elemenata. Složeni dizajni i neobični simboli, poznati kao petroglifi, prekrivali su stražnje strane kipova.

Ono što je najviše zbunilo arheologe bile su posebne inženjerske tehnike koje je Rapa Nui koristio za  postavljanje kipova teških i do 4 tone! Svaki je kip podignut na kamenoj ploči koja je imala brojne rupe za stabla drveća kao potporu gradnji. Kipovi su podignuti uspravno uz pomoć stupova, užadi, kamenja i raznih kamenih alata.

Druga teorija sugerira da bi se ovi gorostasni kipovi zapravo mogli pomicati – uz pomoć užadi i ogromne količine ljudi. S dovoljno radne snage kip se mogao pomicati naprijed-natrag, stvarajući takozvani “efekt hoda”. Havajski antropolog i arheolog iz Kalifornije odlučili su testirati ovu teoriju – sagradili su kip, pričvrstili konope, privukli neke ljude i pokušali premjestiti kip. Upalilo je!


Kipovi Moaija doživjeli su  tužan kraj kada se oko 1600. pne. krhki ekosustav otoka počeo rušiti, ostavljajući ljude bez ikakvih resursa. Tada su počeli rušiti kipove i prelaziti iz religije Rapa Nui u novu religiju ptica jer su vremenom na otoku ostale samo morske ptice, koje su pronašle sklonište na udaljenim pučinskim stijenama. Europska intervencija 1838. godine, zajedno s društvenim kolapsom, rezultirala je urušavanjem i posljednjih statua Moaija.

dp/zestradar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here