13 C
Split

Ključni savjeti za roditelje mladih YouTubera

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Ako vaše dijete želi postati YouTuber, ili već ima svoj YouTube kanal, važno je da ste u to uključeni i dobro informirani. Uz vaše vodstvo i podršku dijete može snimati i dijeliti videozapise na siguran način, u skladu sa svojom dobi.

Je li u redu da moje dijete pokrene svoj YouTube kanal? U odgovoru na ovo pitanje, portal Common Sense Media ističe da, iako je to roditeljima strano i s pravom izaziva zabrinutost, djeca vole komunicirati putem videozapisa i doživljavaju to kao način izražavanja, učenja digitalnih vještina i izražavanja svoje kreativnosti.

Sve popularne aplikacije, poput Snapchata, Instragrama i Messengera, omogućuju svojim korisnicima dijeljenje videozapisa, a mnoga djeca imaju i svoje YouTube kanale. Ako ga i vaše dijete želi, primijetite da je dobar znak to što traži dopuštenje. Uz vaše vodstvo i podršku, dijete može snimati i dijeliti  videozapise na siguran način, a to može biti zabavan projekt koji mu u budućnosti može biti i koristan. Danas sve više ljudi koristi svoje online profile kao digitalni portfelj koji mogu pokazati svojim kolegama i potencijalnim suradnicima.

Dob djeteta odredit će vaš slijedeći korak. Korisnici YouTubea trebali bi biti stariji od 13 godina, budući da roditeljska tvrtka YouTubea, Google, prikuplja i prodaje podatke svojih korisnika, a djeca bi iz toga trebala biti izuzeta. No nije protuzakonito da djeca mlađa od 13 godina imaju otvorene profile na društvenim mrežama koje prikupljaju podatke o njima, ako su  toga svjesni i s tim suglasni.

Ako odlučite svoje dijete podržati u objavljivanju videa na YouTubeu, možda vam pomognu neki od sljedećih savjeta:

Ako je vaše dijete mlađe od 13 godina, koristite svoj račun. Imate li Googleov e-mail, automatski se možete ulogirati u YouTube. Jednostavno otiđite na stranicu YouTubea i na njoj se prijavite svojim Gmail računom pa uđite u postavke računa. Obratite posebnu pažnju na opcije učitavanja videa (gdje možete objavljivanje videa ograničiti postavkama privatnosti), te na komentare, koje možete odobriti prije objave, ili sasvim isključiti. Budete li koristili svoj korisnički račun, vi ćete učitavati videozapise, a vaše dijete može svoju kreativnost i dalje izražavati kroz dizajn izgleda kanala, opise i naravno, same videe.

Ako ste roditelj tinejdžera, pomozite mu da napravi plan. Pitajte dijete kakve bi sadržaje htjelo objavljivati na svome YouTube kanalu, kojoj se publici želi obraćati, koliko često namjerava objavljivati videe, što misli o oglašavanju i tako dalje. Razgovarajte o sadržaju – što je prihvatljivo objavljivati na internetu, a što treba ostati dio intime.

Prilikom pokretanja YouTube kanala, najbolje je započeti sa strogim postavkama privatnosti i publikom ograničenom na prijatelje od povjerenja i članove obitelji, od kojih možete zatražiti konstruktivne povratne informacije o tome što je dobro, a što nije.

Kada vaše dijete pokrene svoj kanal, ostanite uključeni. Neočekivane stvari – dobre i loše, sigurno će se pojavljivati i važno je da dijete zna da se može osloniti na vas i da ima vašu podršku. Posebno je važno pomoći djetetu u nošenju s povratnim informacijama, jer se djeca često iznenade kad ono što su objavili ne izazove pohvale i lajkove, a komentari na YouTubeu mogu biti oštri i povrijeđujući.

Najvažnije savjete za mlade YouTubere, odnosno njihove roditelje, portal Common Sense Media sažeo je i u ovom videu:

1. Pročitajte Smjernice zajednice. Provjerite pravila o tome što se smije, a što ne smije objavljivati na YouTubeu. Seksualni sadržaji, nasilje, prijetnje i sadržaji zaštićeni autorskim pravima nisu dozvoljeni.

2. Prilagodite postavke privatnosti. Možda ne želite da svi videozapisi vašeg djeteta budu objavljeni “Javno” pa možete odabrati opciju “Privatno” i odrediti tko može vidjeti video, ili “Nenavedeno” pa će video moći vidjeti samo oni kojima pošaljete link.

3. Ograničite komentare. Kako biste izbjegli zlonamjerne i neprimjerene komentare, možete u postavkama uključiti opciju da se komentari objavljuju tek nakon što ih odobrite, a možete i sasvim isključiti mogućnost komentiranja.

4. Blokirajte i prijavite nasilnike. Ako netko na YouTubeu uznemirava vaše dijete, možete ga blokirati i prijaviti, kako biste prekinuli komunikaciju s tom osobom.

Izvor: medijskapismenost.hr

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Trener Tramezzani nakon remija u Koprivnici: “Tužni smo i razočarani jer nismo uspjeli utakmicu završiti sa 11 igrača”

Hajduk je iz Koprivnice otišao s jednim bodom. “Tužni smo i razočarani jer nismo uspjeli utakmicu završiti sa 11 igrača....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img