Benjamina Karić. Gradonačelnica Sarajeva

HDZ-ovac Zvonimir Milas izazvao je pravi mali diplomatski skandal svojom objavom na mreži X ustvrdivši da “pristalice terorističke organizacije Hamas u Sarajevu” uživaju podršku sarajevske gradonačelnice Benjamine Karić. Zatim je dodao da je “Sarajevo, nekada multikulturalni grad, gotovo u potpunosti je etnički očišćeno od Hrvata katolika, pravoslavnih Srba i Židova Sefarda”.

Ova izjava je pobudila veliku pozornost bosanskohercegovačkih medija koji su zamijenili državnog tajnika Zvonka Milasa sa Zvonimirom Milasom.  Zvonimir Milas je član HDZ-a , ali za razliku od državnog tajnika Zvonka Milasa ne obnaša državne funkcije.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je reagirala na poruku Zvonimira Milasa , a pri tome je mislila da se radi o Zvonki Milasu, državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Glasnogovornik Vlade Republike Hrvatske (RH) Marko Milić reagirao je u ponedjeljak na navode koji su se pojavili u pojedinim bh. medijima o tome da je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas na društvenoj mreži X, bivši Twitter optužio gradonačelnicu Sarajeva da podupire teroriste Hamasa, istaknuvši pritom da Milas nije objavio ništa na društvenim mrežama i da mu se pogrešno pripisuje navedeni ‘tweet’.

“S obzirom na niz netočnih navoda u bh. medijima o tome da je Milas ‘optužio gradonačelnicu Sarajeva da podupire teroriste Hamasa’, dužni smo reagirati.

Državni tajnik Milas nije ništa objavljivao, te mu se pogrešno pripisuje navedeni tweet.

Baš suprotno od toga, upravo Milas već niz godina predano radi na realizaciji brojnih projekata putem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH-a koji su važni za hrvatski narod u BiH, ali i širu društvenu zajednicu u BiH i čitavu zemlju. Molimo medije u BiH da to isprave i da ne prikazuju navedeni tweet kao ‘službeni stav RH’”, navodi Milić.

Dodaje kako je pozicija Hrvatske o terorističkom napadu Hamasa i odgovoru Izraela jasno izražena, pa i prigodom posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Sarajevu u četvrtak.

Kada je gradonačelnica Sarajev Benjamina Karić shvatila što je uradila samo iz objave izbacila da je riječ o Zvonki Milasu, a ostavila je odgovor Zvonimiru Milasu koji ne obavlja javnu funkciju.