Foto: Društvene mreže
Fra Mario Knezović je kritizirao splitske vlasti što su podigle spomenik Miljenku Smoji. Smatra da je Smoje bio projugoslavenski orijentiran, da je mrzio Torcidu i hrvatski grb na dresu Hajduka.

“Kakvi se samo paradoksi događaju je za ne povjerovati. Najprije se medijski (propagandom laži) pripremio teren i onda odrađen spomenik MILJENKU SMOJI. Budući da se misli samo na SMOJU po djelu i filmu „Velo misto“ treba znati ipak pravu ISTINU o tom (ne)čovjeku!

TKO JE SMOJE? Evo njegovih izjava. One o njemu govore, a ne ja. Tako povodom sukoba na utakmici Hajduk- Crvena Zvezda 26. 10 1985. Smoje piše: ‘Kleronacionalisti, još bolje reći fašisti, spremaju se na akcije, ali nisu to Splićani, TI TORCIDAŠI SU OPAKI, opasni, zadojeni mržnjom a još i tuku pitomce…’

Tim riječima brani Smoje crveni Split pred svojim beogradskim prijateljima i poziva “miliciju da dejstvuje”. To je bio Smoje, trebaju to znati mladi, posebno pripadnici Torcide koje podsjećamo na još jedan biser orjunaša Smoje.

SMOJE KAŽE: “Neprijatelji su mu bili Isus Krist, njegova majka, kraljica Hrvata, i oni seljački momci preko brda koji pjevaju dištonantno”,  Hrvati iz Dalmatinske zagore koje Smoje i njegovi zovu vlajima.

ŠTO JE JOŠ SMOJE: Bio je najžešći protivnik skidanja crvene zvijezde sa Hajdukova grba, zakleo se da više nikada NEĆE NA UTAKMICU HAJDUKA dok je HRVATSKI GRB na prsima hajdukovaca, što je i održao, nije otišao na niti jednu utakmicu.

U Beogradu 1994. godine je obećao da će se zvijezda vratiti na Hajdukov grb. To je bio Smoje orjunaš i izdajnik. Za Miloševića napisao da je naš čovik. Tražio uvođenje izvanrednog stanja na Kosovu itd.

Neki će reći bio je INTELEKTUALAC.

Ne INTELEKTUALAC ne može biti čovjek koji se klanja bilo kojem režimu i služi bilo kojoj ideologiji. To pravi intelektualci ne rade. To rade oni DOMIŠLJATI koji pokupe jeftine simpatije a u biti šire prijezir. SPLIT i iskreni navijači i Torcida trebaju Smoju ukloniti. Njemu je mjesto u tami jer je prezirao svjetlo”, objavio je fra Mario Knezović.

U dodatku je prepričao razgovor  fra Ljudevita Rupčić  kojie je Smoji u Međugorju, na njegovu izjavu da je etsit, rekao: “Svi smo mi svi vjernici samo da nam „bogovi“ nisu isti.”

Spomenik Smoji otkriven je  četvrtak 19. listopada. Riječ je o glavnom događaju obilježavanja Smojinih 100 godina, a nazvan je pod simboličnim imenom “Vratija se Šunje”, što je bio Smojin nadimak.

Autorsko je djelo akademskih kipara Ale i Ante  Guberine, a otvoren je uz bogati program splitskih tradicijskih društava na sjevernoj strani Matejuške odakle Smoje s klupice gleda na Veli Varoš, Prokurative i Marjan.

Na otvaranju spomenika gradonačelnik Ivica Puljak je rekao da je “danas  jedan od onih dana kada smo posebno ponosni na ono što smo napravili”.

Kazao je da bi ga Smoje, da je danas živ, vjerojatno kritizirao, što mu ne bi bilo veselo, ali bi bio ponosan da ga takav čovjek kritizira.