Koliko je zdravo spavanje sa čepićima za uši?

0
13
Foto: Pixabay

Čepići za uši su obično sigurni za upotrebu tijekom spavanja. Međutim, moguće je da učestalom upotrebom dođe do nekih manjih problema, poput nakupljanja ušnog voska.

Ponekad šum iz okoline može poremetiti san. Na primjer, spavaća soba koja gleda na prometnu ulicu može utjecati na trajanje sna.

Čepići za uši mogu značajno smanjiti količinu zvuka koji ulazi u uši, što može pomoći ljudima da zaspu u bučnom okruženju. Oni su odličan način za sprečavanje okolnih buka koje mogu poremetiti prirodni obrazac spavanja.

Međutim, ne odražava se svaka vrsta buke negativno na san. Neki ljudi smatraju da su umjereni šumovi ili glazba korisni za spavanje.

U većini slučajeva buka je ta koja ometa spavanje, a samim time i ritam života.

Istraživanja pokazuju da su čepići za uši siguran i pristupačan način poboljšanja kvalitete sna. U nekim slučajevima upotreba čepova za uši, zajedno s maskom za oči, može poboljšati san REM faze koja je najdublji oblik sna i podržava nekoliko važnih procesa, poput konsolidacije memorije.  

Čepići za uši također mogu povećati nivo melatonina, hormona koji je veoma važan za san.

U usporedbi s nekim drugim metodama koje pospješuju san, čepići za uši imaju manje nuspojava. Na primjer, i tablete za spavanje bez recepta i na recept mogu imati niz nuspojava, kao što su vrtoglavica i dnevna pospanost.

Čepići za uši trebali bi smanjiti buku, ali i biti dovoljno udobni za spavanje. U početku se može osjećati neugoda, ali taj osjećaj će s vremenom nestati.

Malo je informacija o tome kako česta upotreba čepića u ušima može utjecati na uši. Jedan od mogućih rizika je nakupljanje ušnog voska. Ušni vosak ili cerumen je voštana supstanca koja pomaže u zaštiti ušnog kanala od vode, bakterija i drugih štetnih nečistoća.

Ušni vosak je važan za održavanje dobrog zdravlja uha, ali može izazvati i probleme. Dugotrajno blokiranje ušnog kanala, kao što je redovna upotreba čepića za uši, može prouzrokovati nakupljanje ušnog voska, što može uzrokovati svrab i neugodu u uhu, zujanje, poteškoće sa sluhom, kašalj i vrtoglavicu.

Također je moguće da redovna upotreba čepića za uši uzrokuje infekciju uha. To se može dogoditi kao posljedica bakterija koje ulaze u ušni kanal ili nastaju iz nakupljenog ušnog voska. Infekcija uha može prouzrokovati simptome koji uključuju vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, ali i probleme sa sluhom, prenosi N1.