“Konkurencija plaća PR članke protiv našeg turizma i enormnoj skupoći na Jadranu!”

0
146
Foto: Dugopolje org

Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja, rekla je danas u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska kako su kritike krenule iz domaćih medija, ali da su se proširile. Smatra kako je riječ o tome da konkurencija hrvatskom turizmu ne oprašta uspjehe ostvarene proteklih godina, čak i za vrijeme pandemije.

– Moje mišljenje je da ti mediji potenciraju možda i malo više nego što je realno. Možda nas ta konkurencija udara nekako s boka, rekla je Marković.

Dodala je da se cijene jesu dignule, ali da se to dogodilo u cijelom svijetu.

Boris Žgomba, predsjednik udruge agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i potpredsjednik Europske udruge putničkih agencija, rekao je kako je sigurno da su u nekim segmentima pojedinci poskupili malo više nego što su trebali.

– Da toga nije bilo, imali bismo savršenu turističku godinu, rekao je Žgomba.

Međutim, što se tiče objava u stranim medijima, smatra da je riječ o PR-kampanji.

– Medijski je to izazvalo velike odjeke vani, ali nemojmo zaboraviti – to su velikom većinom PR-članci koje plaća naša konkurencija. To je jedna normalna, ne možda moralna, okolnost koju smo morali i moramo očekivati, dodao je.

Žgomba je rekao i da konverzija na euro nije uzrokovala, ali je ogolila poskupljenje jer je gostu potpuno jednostavno usporediti cijene. Poskupljenja su u redu isključivo ako su vezana uz povećanje kvalitete, poručio je.

Na upit voditelja Ognjena Golubića o prigovorima na kvalitetu smještaja – da se nije ništa učinilo, a podiglnua se cijena – Marković je rekla da na Mediteranu imamo možda i najkvalitetniji obiteljski smještaj, da se dosta radi na kvaliteti, te da je neke smještajne jedinice moguće usporediti s boljim hotelima, na što je Golubić rekao da u drugim mediteranskim zemljama ima mnogo kvalitetnijih i boljih smještaja.

Što se tiče koncesionara i uzurpacije plaža, Žgomba je rekao da treba razlučiti tihu većinu koja radi odlično i uzurpatore.

– Ni prema jednom gostu nitko se nema pravo ponašati na način koji izlazi okvira onoga što je uobičajeno, što je pravilno i što je u konačnici ugovoreno ugovorom o koncesiji, dodao je.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here