Kotromanović protiv prijatelja Milanovića: “On ima svoje mišljenje, a ja svoje o ratu u Ukraini”

0
233

Ante Kotromanović, bivši ministar obrane u vladi Zoran Milanovića i istaknuti sudionika Domovinskog rata, u Dnevniku N1 govorio je o trenutnom stanju rata u Ukrajini i svojim prognozama za budućnost.

Između ostalog, rekao je da naoružavanje Ukrajine ne smatra produživanjem rata, što je suprotno od onoga što govori predsjednik RH Zoran Milanović, inače Kotromanovićev dobar prijatelj.

Nova ofenziva?

Osvrnuvši se na aktualne masovne raketne napade, Kotromanović ne isključuje opciju da bi to mogla biti ofenziva o kojoj su Rusi pričali, ali ni opciju da je to svojevrsni “pozdrav” ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom koji se vratio iz Bruxellesa.

“Ali meni se više čini da bi ovo mogao biti uvod u početak neke ozbiljne operacije. Vidimo te silne raketne napade i dronove koji kontinuirano mjesecima teroriziraju cijelu Ukrajinu, ali na tlu ne vidimo pokrete većih formacija. Po meni Rusima definitivno treba nešto, neka značajna pobjeda. Ovo im je zadnja šansa. Ovo što su dosad pokazali je jako loše. Ako sada ne naprave nešto, pitanje je hoće li ikada više imati priliku pokrenuti takve veće ofenzive s obzirom da su svi iscrpljeni. Dosad je poginulo oko 200.000 vojnika s obje strane, ranjenih je kao u priči, a  najbolje formacije su izbačene iz stroja”, smatra Kotromanović.

“I europska i američka potpora će biti stalna, neće biti oscilacija. Pogotovo Amerikanci, oni će ići do kraja i isporučiti sve što treba”, dodaje.

Ukrajinci su majstori improvizacije

Govoreći o uspjesima na ukrajinskom bojištu, istaknuo je važnost vojnog umijeća i vojnih zapovjednika te pohvalio ukrajinske uspjehe.

“Vidjeli smo da su Ukrajinci majstori improvizacije. U nizu slučajeva su improvizirali u planiranju, imali su hrabrosti preuzeti nova sredstva i poslati ih brzo na ratište”, rekao je i nastavio:

“Pod patronatom SAD-a i svih savjetnika koji su proveli nekoliko godina gore, Ukrajinci su promijenili narativ i zato su uspješniji nego ruska vojska koja je direktna, tamo se ništa ne smije dogoditi dok ne odobri glavni zapovjednik.”

Zatim je rekao:

Kontra Milanovića

“Žao mi je samo što se to nije dogodilo prije. Ja se ne slažem s tezom da je naoružavanje Ukrajine produženje rata. Zamislite bilo kojeg političara koji može zaustaviti rat tako da kaže ‘okej, što smo uzeli, to je dosta’. On bi bio bivši za 5 minuta. Ili na suprotnoj strani. Treba sada istrpiti i prepustiti Ukrajincima da odluče hoće li dalje ratovati”, rekao je Kotromanović.

Na činjenicu da je njegovo mišljenje suprotno od onoga Zorana Milanovića u čijoj vladi je bio član, Kotromanović je dodao da je to Milanovićevo mišljenje, a da on ima svoje.

Za kraj je rekao da trenutno ne vidi kraj ovog rata.

“Da Zelenski kaže da želi prestati ratovati, mislim da bi bio za pet minuta likvidiran jer je dosad poginulo 100-ak tisuća ljudi, dio teritorija je okupiran i tu se mora jednostavno igrati do kraja. Kad imamo ovakvu poziciju, neizbježno je da se sukob vodi do određene točke kada neće biti resursa, ljudi”, zaključio je Kotromanović.

Anita M.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here