Kovač: “Srbija mora odlučiti, ne može biti po njezinom nego po europskom”

0
Foto: N1

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač bio je gost N1 Studija uživo i komentirao europsku perspektivu Bosne i Hercegovine i Srbije.

Kazao je da mu je drago što je Bosna i Hercegovina jučer dobila preporuku za kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji.

“Meni je drago da se to dogodilo jučer. Nadam se da će zemlje članice u 12. mjesecu slijediti preporuku i donijeti takvu odluku. Usud je Bosne i Hercegovine da se u bliskoj budućnosti pridruži Europskoj uniji”, rekao je.

Ističe da BiH tu ima posla, ali da je to izvedivo.

“Ja sam tu optimist da će to ići u to smjeru. Hrvati su pokazali entuzijazam. Hrvati su, kao što smo očekivali, pravi motor integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju. Moj je dojam da je ipak proradila svijest u Komisiji i zemljama članicama da se ispravi ta nepravda. Ako su kandidatski status dobile Ukrajina i Moldavija, nema razloga da ga ne dobije BiH”, govori.

Osmi paket sankcija Rusiji i europski put Srbije

Kovač kaže da se Srbija cijelo vrijeme izvlačila na Rusiju i govorila da su to veliki pritisci.

“Međutim, sada više nema izvlačenja. Mi smo bili krtični u Hrvatskoj, posebno kad je riječ o vladavini prava. Sada su neke druge kolege vidjele da je Hrvatska bila u pravu. Da se Srbija mora odlučiti što hoće, želi li ići prema članstvu EU ili Srbija želi nastaviti pjevati po svome neke svoje pjesme i smatrati da će tako moći ući u EU. Neće moći, ona će morati prihvatiti standarde, način postupanja i razmišljanja koje su standard u EU. Na Srbiji je da se odluči. Ne može biti po njezinom, nego mora biti po europskom”, rekao je.

Srbija, ističe on, sama sebe koči.

“Ona je zasad zatvorila privremeno samo 2 od 35 poglavlja. Sve ovisi o Srbiji, želi li ona biti država koja će poštivati “europska pravila igre” ili želi pjevati po svome”, kazao je.